Sinds een half jaar werkt Jan Willem de Jong als kok voor Doozo. De Jong bedacht een recept met exotische tinten en zette het op de kaart onder de Engelse benaming jellyfish salad.
‘Totdat ik hier kwam werken had ik nog nooit van jellyfish gehoord. Er zit van zichzelf weinig smaak aan, omdat het dier voor 95 procent uit water bestaat. Maar hij heeft wel een knapperige structuur’, aldus De Jong in Het Parool.
De kok van Doozo brengt de kwal op smaak met sesamolie, vermengd met een paar druppels azijn en geroosterd sesamzaad. De Jong: ‘Verder doe ik er nog wat togarashi bij, een mix van zeven verschillende Japanse pepers. Een frisse, zomerse dressing van citroen en citroengras maakt de salade af’.
De kwallen voor Doozo komen niet uit de Noordzee maar helemaal uit Japan. ‘Gepekeld en ingevroren komt de kwal bij ons binnen. Het is niet een complete kwal, want alleen de tentakels zijn eetbaar. Die zijn in Japan al in kleine dunnen stukjes gesneden’.
Vorige week vertelde topkok Jacob Jan Boerma voor de camera’s van MissetHoreca.nl dat het eten van kwallen een van de bijzondere momenten waren tijdens een culinaire trip naar Tokio afgelopen zomer.
Doozo kreeg vorig jaar landelijke bekendheid als deelnemer van het populaire tv-programma Mijn Tent is Top. Het restaurant uit Leeuwarden legde het in de finale af tegen Restaurant Coquille uit ’s Hertogenbosch.