nieuws

Jamie Oliver maakt iedereen topkok

Restaurant

Na zes kookboeken in rap tempo kun je je afvragen wat de auteur in het zevende nog voor nieuws kan brengen. Toch lijkt het de Engelse sterkok Jamie Oliver opnieuw te lukken om iets anders op de keukentafel te krijgen: een les- en kookboek voor de beginnende kok met als titel Kook met Jamie.

Jamie Oliver maakt iedereen topkok

De ondertitel van het dubbeldikke boek Kook met Jamie is dan ook ‘Wedden dat ik van jou een topkok kan maken’, alsof de geinponem op afstand zijn leerlingen wil motiveren een ‘swingende kok’ te worden.

Dat doet hij al jaren in zijn inmiddels drie Fifteen-restaurants, waaronder in Amsterdam. Daar worden nog steeds leerlingen opgeleid tot chefkok. Een deel van de opbrengst van het kookboek gaat dan ook naar de Fifteen Foundation waarmee de kansarme jongeren een carrière in de voedingssector kunnen opbouwen.

Een groot verschil met veel andere kookboeken is dat Jamie Oliver ook schrijft over waar hij voor staat en hoe hij dat aanpakt. ‘Ik wil dat je bewust winkelt en het in de gaten hebt als je opgelicht wordt door de supermarkt of door een marktkoopman die je met rotzooi of matige spullen afscheept, maar bovenal wil ik dat je plezier hebt, niet alleen in het koken en eten, maar ook in het delen van je eten met anderen.’ Koken is voor Jamie vooral een belangrijk sociale bezigheid, waarover hij vertelt in zijn inleiding.

Het zijn niet alleen recepten en combinaties die hij geeft, maar vooral tips over hoe je het allemaal aanpakt. Meer dan in zijn andere boeken geeft hij recepten van salades (koud en warm), pasta’s, gnocchi’s, risotto’s en vleesrecepten.

Hij legt aan de hand van tekeningen en foto’s precies uit waar de stukken vlees van de kip, koe en het varken vandaan komen. Diezelfde uitgebreide toelichting geeft hij op de verschillende vissoorten als zalm, tonijn, mul, zeeduivel, tong, kabeljauw en zeebaars.

Oliver gaat verder in op de bereiding van allerlei groenten en uiteraard nagerechten. Soms zitten daar kleine en eenvoudige kunstwerkjes in, zoals de îles flottantes, een nagerecht met daarop een spinrag van suiker. Het is een typische stempel van de Naked Chef: een beetje wild, maar altijd smaakvol. Zijn nieuwe boek ligt vanaf 12 oktober in de winkels.

Zie ook:

‘Jamie Oliver is een dief’

Leestip (1):

Jamie – De basis van het koken

Leestip (2):

Jamie’s dinners

Reageer op dit artikel