nieuws

Koffie vaak gezet met smerige machine

Restaurant

Bij veel horecabedrijven is de koffie niet lekker omdat de espressomachine slecht wordt gereinigd. Barista’s zouden meer tijd aan poetsen moeten besteden.

Koffie vaak gezet met smerige machine

Met een paar simpele handelingen is er veel meer uit de boon te halen, zeggen kenners als Paul van der Hulst van Peeze en Anton Willemars van Buscaglione Espresso. Van de tien geserveerde koppen koffie, wordt het merendeel met een smerige machine gezet. ‘Rob Geus van de Smaakpolitie zou er een sappig tv-programma van kunnen maken’, aldus Willemars.

Eeen barista zou zeker tien (!) procent van zijn tijd in de weer moeten zijn met borstels, reinigingspoeder, water en doekjes. Nu verpesten

filterdragers met aangekoekte oliën en vetten, en stoompijpen met gestolde melkresten te vaak de smaak van een kop koffie.

Het slecht reinigen van de machine heeft voor de gevoelige koffie desastreuze gevolgen. Slecht reinigen geeft de koffie een vieze, bittere smaak. Van der Hulst: ‘Voor 2 euro of meer mag de consument een fantastische kop koffie verwachten.’

Volgens Van der Hulst, directeur van de Arnhemse koffiebrander Peeze en initiator van de eerste Nederlandse Barista Kampioenschappen, gaat het kwaliteitsbesef in de horeca wel vooruit, maar langzaam. ‘De horeca heeft nog geen inhaalslag gemaakt. Terwijl de consument thuis steeds betere koffie drinkt.’

» 12 schoonmaaktips voor het dagelijks poetsen

Reageer op dit artikel