nieuws

‘Nederlandse wijn mist wijncultuur

Restaurant

Wijn uit Nederland wordt steeds beter, maar om die nu al te betitelen als topwijn gaat kenners te ver. ‘Nederlandse wijn mist complexiteit en voldoende vlees’, stellen Jan van Lissum en Peter Klosse, wijnkenners bij uitstek.

‘Nederlandse wijn mist wijncultuur

Wijnhoeve De Kleine Schorre in het Zeeuwse Dreischor vierde woensdag een feestje. Het succes van de Nederlandse wijn wordt gevierd omdat deze wijngaard haar ‘Schouwen Duiveland blanc+ 2006’ op hoog niveau gaat schenken in de business class van Air France-KLM.

‘Het is het mooiste dat je kan overkomen als wijnboer in Nederland’, zegt de nog jonge wijnmaker Johan van de Velde uit Dreischor. ‘Toen de wijninkoper van de KLM onverwachts een wijntje van ons dronk in Zierikzee was hij verkocht. Het bleek de routebeschrijving naar onze wijnhoeve.’ De wens van Van de Velde is om nu de grootste wijngaard van Nederland te worden.

Klimaat

Nederland telt inmiddels 137 wijngaarden van minstens 1000 vierkante meter groot. Vooral in het noorden van Nederland komen er de laatste jaren meer wijngaarden bij, ‘terwijl daar het klimaat minder goed is voor de verbouw van druiven dan in bijvoorbeeld Zuid-Nederland. Er wordt dan ook veel geëxperimenteerd met de kweek van nieuwe druivensoorten die het dus aan kunnen in dit klimaat’, zegt Van Lissum.

Van Lissum volgt de ontwikkelingen met enthousiasme, ‘maar we moeten niet overdrijven. Ik zag laatst op televisie dat de Nederlandse wijn super zou zijn en dat het een hype is om het te drinken. Dat gaat mij wat te ver. De wijnen worden wel acceptabeler, maar te vergelijken met wijnlanden als Frankrijk en Spanje is die zeker niet.’

Te duur

Daarbij is de wijn te duur. Een fles kost tussen de 8 en 12 euro. Dat komt door de hoge kosten die de wijnboeren nog moeten maken om tot een acceptabele wijn te komen.

Deze wijn kan volgens kenner en smaakdeskundige Klosse van hotel-gastronomique de Echoput in Hoog Soeren nog niet meedraaien in de wereldcompetitie. ‘We missen daarvoor de wijncultuur in de wijn.’ Hij is het wel eens met Van Lissum dat de wijn te weinig vulling heeft en te duur is. Klosse: ‘Voor die prijs kom ik echt met wat mooiers thuis.’

Reageer op dit artikel