nieuws

Nog geen goud voor Nederlandse wijn

Restaurant

De kwaliteit van Nederlandse wijnen groeit, maar goud is het nog niet waard, bleek op de Nationale Wijnkeuring. Wel werden acht zilveren en 44 bronzen medailles uitgedeeld.

Nog geen goud voor Nederlandse wijn

Dit jaar stuurden 57 wijngaarden samen 166 wijnen in. Dat is een forse toename ten opzichte van vorig jaar, toen 118 wijnen van 43 wijngaarden meededen. De verhouding rood, wit en rosé is ongeveer gelijk: 30% rood, 59% wit en 11% rosé.

De zilveren medailles waren voor wijngaard Avitera in Azewijn, wijnboerderij ’t Heekenbroek in Drempt, Domein Detharding in Doetinchem, wijngaard Slingehorst in Groenlo, wijngaard Le Coq Frisé in Epen, Hof van Twente in Bentelo en wijngaard Reestlandhoeve in Balkbrug. De laatste sleepte er zelfs twee in de wacht.

Aanmoedigingsprijs

Naast de zilveren en bronzen medailles werden er ook 51 WINKeurzegels uitgereikt, een soort aanmoedigingsprijs voor de makers van de wijnen die net geen brons kregen. Dit betekent dat 63% van de ingestuurde wijnen een onderscheiding heeeft gekregen, één procent minder dan in 2008. Goud was er ook dit jaar niet bij.

Dat er tot op heden nog geen goud is gevallen vindt voorzitter van de keuringscommissie en vinoloog Ton Kolsteeg geen ramp. ‘Wij staan nog steeds aan de wieg van wijnmakend Nederland, maar het kind groeit snel’, vindt hij eraan. ‘Het wijngaardeniersvak in ons land vertoont een flinke groei in de breedte. De groei naar de top vergt geduld en dat is een schone zaak.’

200 hectare

Er zijn nu zo’n 160 professionele wijngaarden in Nederland met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 200 hectare. Gelderland is met 52 onderscheiden wijnen koploper, gevolgd door Limburg met 19. De Overijsselse wijnboeren haalden er 12 binnen en de Noord-Brabantse 8. De verdere verdeling was: Flevoland en Noord-Holland ieder 4. Zeeland en Zuid-Holland ieder 2. Eén onderscheiding ging naar een Drentse wijngaard. De meest noordelijke wijngaard die een bronzen medaille binnenhaalde was de Kroon van Texel op Texel.

De Nationale Wijnkeuring wordt georganiseerd door het Wijninstituut Nederland en Wijngaardeniersgilde Nederland in samenwerking met het Productschap Wijn. Dit jaar was het de zevende keer dat de keuring werd gehouden. De prijzen werden uitgereikt op Kasteel Groeneveld in Baarn.

Proefformulier

De proevers gebruikten een proefformulier dat overal bij internationale wijnconcoursen wordt gehanteerd. Daarop worden per wijn verschillende waarden toegekend aan kleur, geur, smaak, afdronk en de totale indruk van de wijn. Het maximale aantal punten is 100. Bij 89 punten of meer wordt een gouden medaille toegekend, bij 82 tot 88 punten een zilveren, 76 tot 81 punten levert een bronzen plak op en een wijn met 70 tot 75 punten krijgt een WIN-keurzegel.

Meer berichten over wijn: