nieuws

Sistermans wil visverbod in Noordzee

Restaurant

Jon Sistermans wil dat er ingegrepen wordt om de visstand in de Noordzee te redden. Een visverbod moet uitkomst bieden volgens de bekende chef-kok, nu werkzaam bij restaurant Wilhelminapark in Utrecht. Sistermans haalde afgelopen week flink uit over dit onderwerp.

Sistermans wil visverbod in Noordzee

De befaamde kok van restaurant Wilhelminapark plaatste zijn uitspraken in het herfstnummer van Culinaire Saisonnier. ‘Het gaat bar en barslecht met de visstand. De visserij gaat helemaal kapot door de grote schepen die de hele zeebodem leegzuigen en daarbij niets heel laten. Er moeten veel strengere quota komen die bescherming bieden’, aldus Sistermans.

De chef-kok stelt een drastische maatregel voor om zo de visstand te redden. ‘De Golf van Biskaje en een deel van de Noordzee dichtgooien als beschermd natuurgebied, zodat de vissen zich weer kunnen herstellen’, luidt het antwoord van Jon Sistermans op de vraag wat er moet gebeuren.

Hij stelt dat het ingrijpen zoals bij de haring enkele jaren geleden, een goed effect heeft gehad. ‘Op zeker moment kwam er een zeer streng quotum. Iedereen dacht dat het met de Hollandse haring voorbij zou zijn. Maar nu, zoveel jaar later, hebben we weer volop haring van de allerbeste kwaliteit. Dat bewijst alleen dat de overheid af en toe wel moet ingrijpen. Ook wij koks moeten visbeschermers zijn’, stelt Sistermans.

Jon Sistermans kwam als 22-jarige terecht in de keuken van Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. Daarna maakte hij samen met Joop Braakhekke furore in De Kersentuin, eveneens in de hoofdstad. Vervolgens werkte hij in diverse sterrenrestaurant onder meer bij Paguad in Frankrijk, Deijsselhof en Mariënhof in Amersfoort. Na zijn vertrek bij Mariënhof startte hij zijn eigen restaurant Wilhelminapark in Utrecht.

Zie ook:
‘Sushivis’ verdwijnt uit Middellandse Zee
Snoeihard oordeel over visgerechten

Reageer op dit artikel