nieuws

Wijnboeren mogen toch suiker gebruiken

Restaurant

Nederlandse wijnboeren mogen toch suiker aan wijn toevoegen om het alcoholpercentage te verhogen. Wel moet de maximale hoeveelheid suiker de komende jaren iets omlaag. De EU-landen zijn het daarover eens geworden, meldde minister Gerda Verburg (Landbouw).

Wijnboeren mogen toch suiker gebruiken

De Europese Commissaris had aanvankelijk een verbod voorgesteld, omdat het suikergebruik onnatuurlijk zou zijn. Dat zou een ramp zijn voor de 140 commerciële wijnboeren in Nederland.

Die hebben de suiker nodig wegens de weinige zon. Zij beheren 180 hectare wijngaarden met een jaarlijkse opbrengst van zo’n 750.000 flessen wijn.

Het suikergebruik moet volgens het compromisvoorstel wel dalen. Waar er nu maximaal 3,5 procent alcohol bij mag door suiker, moet dat in het seizoen ’08/’09 dalen naar 3 procent en een jaar later naar 2,5 procent. In bijzondere gevallen, zoals een bewolkte zomer, mag Brussel 1 procent extra toestaan.

Nieuw is dat het suikergebruik voortaan wel op het etiket te lezen moet zijn. Verburg verzet zich daar echter nog tegen, voorafgaand aan het formele besluit dinsdag. ‘Een etiket moet niet te vol’, zei minister Verburg. ‘Het jaar en de druivensoort, oké. Maar met gegevens over suiker hoef je wijndrinkers niet te vermoeien.’

De Nederlandse wijngaardeniers hebben steeds gezegd de suiker nodig te hebben voor hun streek-, appel- en andere wijnen. ‘Anders haal je niet de 12 of 12,5 procent alcohol die nodig is. De wijn wordt slapper en minder lang houdbaar. Dat wil je gewoon niet’, zei voorzitter Dik Beker van de Commissie Commerciële Wijnbouw van het Wijngaardeniersgilde in juli.

Het Europees Parlement adviseerde woensdag ook om suiker te houden in wijn. Het nieuwe EU-wijnbeleid wil vooral een einde maken aan de jaarlijkse opkoop van circa 1,7 miljard flessen overtollige wijn in Europa.