nieuws

Belgische chef geeft Michelinster terug

Restaurant

De Oosthoek in het Belgische Knokke-Heist kreeg maandag 19 november opnieuw een ster van Michelin. Stefan Billiau geeft deze echter terug, omdat hij de deuren van zijn restaurant heeft gesloten. De chef doet dit vanwege zijn vrouw, die door rugklachten het zware werk niet meer kan bolwerken.

Belgische chef geeft Michelinster terug

Zaterdag 24 november zijn de deuren van sterzaak De Oosthoek in Knokke-Heist in België in het slot gegaan, zo meldt Nieuwsblad.be. Chef Stefan Billiau, al negentien jaar achter het fornuis in het door Michelin bekroonde restaurant, heeft dit besluit genomen, omdat zijn vrouw – die gastvrouw is en de boekhouding doet – vanwege rugklachten het zware werk niet meer kan bolwerken.

Heel bewuste keuze

Billiau kreeg zijn ster in 2005 en slaagde er sinds die tijd in deze te behouden. Maandag 19 november beloonde Michelin hem in de gids voor 2013 wederom met één ster. Billiau werd recent bovendien opgenomen in de orde van de 33 Meesterkoks, aldus het artikel.

De chef ligt niet wakker van zijn besluit om de ster in te leveren, zo laat hij weten aan het Nieuwsblad. Hij spreekt van een ‘heel bewuste keuze. Mijn vrouw heeft enorm veel last van haar rug en moet binnenkort onder het mes. Ze kan het niet meer bolwerken om lange dagen mee te draaien in een grote sterzaak als De Oosthoek.’

Opnieuw starten

Billiau en zijn vrouw willen actief blijven in de horeca. De chef vertelt in het artikel op zoek te zijn naar een kleiner en meer centraal gelegen pand. Hij wil opnieuw starten met een restaurant, ‘maar dat zal zeker met minder personeel zijn’.

In het pand waar De Oosthoek was gevestigd, komt een nieuw restaurant, zo meldt Nieuwsblad. De nieuwe zaak krijgt de naam Czar en opent op 12 december.

Foto: website De Oosthoek

Reageer op dit artikel