nieuws

Ferran Adrià laat wijnen uit kelder El Bulli veilen

Restaurant

Ferran Adrià gaat de inhoud van de wijnkelder van zijn voormalige restaurant El Bulli in Roses laten veilen. De Spaanse topkok hoopt daarmee minimaal 1,2 miljoen euro op te halen. Met het geld wil hij zijn culinair onderzoekscentrum financieren.

Ferran Adrià laat wijnen uit kelder El Bulli veilen

Door verkoop van 8807 flessen uit de wijnkelder van zijn voormalige restaurant El Bulli in Roses hoopt Ferran Adrià zijn ElBulli Foundation te financieren. In dit culinair centrum wil de Spaanse topkok onderzoek doen naar innovaties, die hij vastlegt in zijn online culinaire encyclopedie laBulliPedia naar voorbeeld van Wikipedia.

De veiling van de inhoud van de wijnkelder moet ruim 1,2 miljoen euro opleveren. De duurste wijnen die onder de hamer komen bij veilinghuis Sotheby’s, zijn drie flessen Romanée-Conti 1990 (zie bijgevoegd persbericht, red.). Naar schatting leveren deze per stuk minimaal 35.000 euro op. De eerste veiling is 3 april 2013 in Hongkong, de tweede vindt plaats op 26 april 2013 in New York.

Beste restaurant van de wereld

El Bulli sloot op 30 juli 2011 de deuren. Het Catalaanse restaurant was in het bezit van drie Michelinsterren en werd jaren achtereen uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. Jaarlijks ontving het een miljoen reserveringen, terwijl er maar plek was voor vijftig gasten en de deuren slechts zes maanden open waren.

‘Mensen denken dat ik nu erg droevig gestemd ben, maar ik voel me juist de gelukkigste mens ter wereld’, liet de NOS destijds optekenen uit de mond van de wereldberoemde kok. ‘El Bulli sluit niet, het verandert slechts.’

Reageer op dit artikel