nieuws

Wakker Dier: ‘Importverbod foie gras haalbaar

Restaurant

Een importverbod op foie gras is juridisch haalbaar. Dat meldt Wakker Dier op basis van eigen onderzoek. Volgens Wakker Dier is de wijze waarop foie gras wordt geproduceerd al 15 jaar in strijd met EU dierenwelzijnsregels.

Wakker Dier: ‘Importverbod foie gras haalbaar

Volgens Wakker Dier worden afspraken over welzijnsverbeteringen niet nagekomen door productielanden als Frankrijk en de Europese Commissie verzuimt hiertegen volgens de groep op te treden.

‘De juridische mogelijkheden voor een importverbod op foie gras zijn er, nu de politieke moed nog’, schrijft Wakker Dier in een brief aan staatssecretaris Dijksma. In deze brief pleit Wakker Dier voor een importverbod.

Volgens Wakker Dier heeft oud-minister Verburg in 2009 de kamer onvolledig geïnformeerd door destijds te melden dat ze ‘in beginsel’ niets kon uitrichten tegen de import van foie gras. Volgens Wakker Dier zijn wel mogelijkheden, waarin de groep wijst op artikel 36 van het EU-Verdrag waarin staat dat er een uitzondering gemaakt kan worden op het beginsel van vrije handelsverkeer binnen de EU.

Op grond van dit artikel is volgens Wakker Dier een nationaal invoerverbod van producten uit andere landen gerechtvaardigd uit hoofde van de gezondheid van mens of dier. Wakker Dier: ‘Deze uitzondering is in het geval van foie gras aan de orde vanwege de uitzonderlijke situatie: de productie is al 15 jaar in strijd met de Europese richtlijn 58/59’.

In Nederland vindt geen productie van foie gras plaats. De foie gras die in Nederlandse restaurants wordt geserveerd komt veelal uit Frankrijk of Hongarije.

 

‘Foie gras moet van de kaart’, luidt de stelling in onze discussiegroep op Misset Horeca Connect. Daar heeft u vast een mening over. Laat die weten en praat mee over dit veelbesproken onderwerp.

Reageer op dit artikel