nieuws

Symposium: ‘Onbezorgd smullen, kan dat nog?’

Restaurant 766

Twee jubilerende organisaties, de Universiteit Maastricht (40 jaar) en Les Tables Maastricht (20 jaar), komen vrijdag 16 december met een gezamenlijk symposium waarin professoren en professionals op het gebied van (gezonde) voeding met elkaar het gesprek aan gaan over het thema ‘Onbezorgd smullen, kan dat nog?’ Onder de sprekers onder meer ‘smaakprofessor’ Peter Klosse en sterrenchef Hans van Wolde.

Een unieke samenwerking tussen wetenschappers en horecaprofessionals. Wat werkt er wel en niet in de praktijk. Twee jubilerende organisaties ontmoeten elkaar op het scherpst van de snede. Gezondheidseffecten en de veiligheid van ons voedsel zijn volgens de organisatie een belangrijk gespreksthema geworden. Van ‘verdachte, ziekmakende smaakstoffen en andere toevoegingen’, tot aan de ‘zorgwerkkende ontwikkeling in de natuur, bij de boeren, telers en kwekers: zware metalen vervuiling, antibiotica-gebruik, CO2 en methaan uitstoot.

Chefs en professoren over eten

Al deze berichten leiden tot vele vragen, ook aan de kok in het restaurant of aan de keukenmanager in de zorginstelling. Kloppen de verdachtmakingen en angstmakerij wel? Kun je nog gewoon een lekkere maaltijd eten zonder zorgen? Of met volle teugen genieten als je zintuigen je vertellen dat iets heerlijk en ook nog gezond is? Moeten wij in de toekomst kweekvlees en andere alternatieven gaan eten? Topkoks, professoren en vertegenwoordigers van het Voedingscentrum nemen de uitdaging aan om in begrijpelijke taal te spreken over vlees, vis en groenten, de angstig makende nieuwtjes daaromtrent en hoe je desondanks gewoon lekker kunt koken en smullen

Enkele sprekers zijn:
* Prof. Dr. Fred Brouns, Universiteit Maastricht
* Prof. Dr. Mark Post, Universiteit Maastricht
* Prof. Dr. Harry Aiking, Vrije Universiteit Amsterdam
* Prof. Dr. Johan Verreth, Wageningen University & Research
* Dr. Lisette Brink, Voedingscentrum
* Peter Klosse, ‘smaak-professor’ en lector Zuyd Hogeschool
* Frank Fol, Mastercooks of Belgium
* Dennis van der Meer, Restaurant O
* Hans van Wolde, chef kok Beluga**

De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die over voeding praat in zijn/haar werkomgeving: chefs, restaurateurs, koks, zorg managers, artsen, natuurgeneeskundigen, diëtisten, voedingsdeskundigen, voedingsconsulenten, gewichtsconsulenten, pers, bloggers. Het vindt plaats op vrijdag 16 december van 09.00 tot 16.00 uur bij de School of Business and Economics, Tongersestraat 53 in Maastricht.

Meer informatie over het symposium vindt u op http://mintonline.org/event-onbezorgd-smullen.asp. Het symposium is een vervolg op het succesvolle ‘Gif op mijn Bord’ dat in 2015 plaatsvond.

 

Reageer op dit artikel