nieuws

Sommelier Bord’Eau naar WineStein

Restaurant 4522

Jasper van den Hoogen, sommelier van Bord’Eau, het restaurant met twee Michelinsterren in Hotel De L’Europe in Amsterdam, maakt de overstap van tafel naar tablet. Hij werkt sinds begin 2017 voor WineStein, een digitale sommelier.

Sommelier Bord’Eau naar WineStein

Jasper van den Hoogen, voormalig hoofd sommelier bij Bord’Eau in Hotel de L’Europe, gaat naar WineStein, the Smart Sommelier. Voor zijn komst naar Bord’Eau eind 2014 werkte Van den Hoogen voor Bridges, het sterrestaurant van The Grand in Amsterdam.

Onder meer Ron Blaauw werkt in zijn Gastrobar Paris in Amsterdam met de Winestein-app waarmee gasten kunnen zien via tablet of telefoon welke wijn bij het gerecht past. Ook koppelt de ‘smart sommelier’ het gerecht aan een specifieke wijn en geeft het passend wijnadvies als tafelgenoten verschillende gerechten kiezen en een fles wijn willen delen.

Jasper van den Hoogen is sinds begin dit jaar manager hospitality bij WineStein. Hij wil met zijn overstap van tafel naar tablet meer gasten voorzien van goed wijnadvies. Hij zegt tegen Misset Horeca: ‘Als sommelier kon ik per avond maximaal dertig tot veertig gasten assisteren met hun wijnkeuze om zo de optimale gastenbeleving te creëren. Met Winestein kan ik veel meer mensen bereiken.’

Zijn overstap van tafel naar tablet noemt hij zelf een ‘logische stap’, misschien voor sommigen opmerkelijk, maar het mooie is dat mijn advies over wijn en wijn-spijs niet meer is weggelegd voor alleen het soort restaurants waar ik persoonlijk altijd graag heb gewerkt, maar nu ook de restaurants waar ik altijd graag ga eten.’

Ambitie: horeca naar hoger niveau

Hij vervolgt: ‘Met de technologie van de WineStein-app, is het nu voor ieder restaurant mogelijk om elke gast deze perfecte ervaring mee te geven. Deze Nederlandse uitvinding maakt het kiezen van een passende wijn kinderlijk eenvoudig, maar vooral ook leuk. De ervaring die ik in de afgelopen vijftien jaar op heb gedaan als sommelier bij toprestaurants zoals Bord’Eau, Ciel Bleu en Parkheuvel, ga ik nu combineren met de technologie van WineStein, om zo de wijnbeleving die ik mijn gasten altijd gaf, voor iedereen bereikbaar te maken, met de ambitie om zo de Nederlandse horeca naar een nog hoger niveau te tillen.’

Smaakprofiel WineStein

De kunstmatig intelligente software van WineStein matcht de gastronomische eigenschappen van een gerecht met die van wijn en houdt daarbij rekening met alle ingrediënten, bereidingswijzen en eventuele sauzen en bijgerechten. Op basis van al deze gegevens berekent WineStein aan de hand van zelflerende algoritmes een smaakprofiel en bepaalt op grond daarvan de best passende wijnen.

Ron Blaauw en René Brienen

Diverse Nederlandse restaurants waaronder Brienen aan de Maas (*) van René Brienen, de Gastrobarren van Ron Blaauw, Central Park by Ron Blaauw van Carsten Klint en internationale hotelketens zoals Radisson Blu hebben WineStein inmiddels in hun zaak.

Uitleg over WineStein voor restaurants:

Reageer op dit artikel