nieuws

Jonnie Boer over World’s 50 Best: ‘Beste 100 is al gaaf’

Restaurant 11920

Jonnie Boer reageert meer dan tevreden op de 34e plek van De Librije bij The World’s 50 Best Restaurants 2017. ‘Eigenlijk ben ik al blij ieder jaar bij de beste honderd te zitten, maar een plek bij de beste 50; daar komen wel gasten op af.’

Jonnie Boer over World’s 50 Best: ‘Beste 100 is al gaaf’

‘Ik denk dat ik ieder jaar hetzelfde zeg’, reageert Jonnie Boer vanuit Australië tegen Misset Horeca. ‘Maar of je nu 34 of 70 staat, je behoort tot de 100 beste restaurants ter wereld, dat is toch het enige dat telt?’.  De Librije staat volgens Boer nu zo’n tien jaar bij de beste honderd. ‘Waarvan 6 of 7 keer bij de beste 50, dat is toch fantastisch? Weet je hoeveel restaurants er zijn?’

Jonnie Boer: ‘Gelukkig geen 50’

Ondanks dat hij een plek bij de beste 50 het belangrijkst vindt; na de 38e plek van 2016 was het voor Boer en zijn vrouw Thérèse toch wel aardig dat er dit jaar een kleine stijging in zat. Lachend: ‘Het was wel even een momentje toen 38 genoemd werd en wij het nog niet waren. Maar ik was vooral blij dat we geen 50 zijn. Want ondanks alles, wil je toch niet als eerste genoemd worden bij het aftellen.’

‘Internationale gasten komen af op notering’

Volgens Boer heeft een notering in The World’s 50 Best Restaurants tegenwoordig invloed. ‘Zodra bekend is dat we in de lijst staan, merk je gewoon dat er meer buitenlandse gasten op De Librije afkomen. Dus in die zin is een plek, naast de eer

Daniel Humm (l) en Will Guidara van Eleven Madison Park, met in hun midden collega Grant Achatz van Alinea in Chicago,.

van het feit dat je bij de beste restaurants van de wereld zit, echt wel een belangrijke onderscheiding voor ons.’ De Zwolse chef zegt verder niet verrast te zijn door de nummer 1-positie van Eleven Madison Park. ‘Vorig jaar was de uitreiking in New York dus dan weet je dat die gasten onder een vergrootglas komen te liggen.’ Lachend: ‘Dus volgend jaar maar zo’n feestje in Zwolle organiseren.’

‘Moeilijk, lang zonder De Librije’

Dat de uitreiking dit jaar in Melbourne was, had zowel voor- als nadelen vertelt Boer. ‘Ik heb 24 uur in het vliegtuig gezeten en ik ben al niet zo’n fan van vliegen. Maar daarnaast kunnen we nu niet -in tegenstelling tot voorgaande uitreikingen in New York of Londen- even snel op en neer. Ik vind het moeilijk zo lang niet in De Librije te zijn. Maar het feit dat we er zo’n geweldig team hebben staan, stelt gerust. Als we het nu nog niet achter zouden kunnen laten, dan zou ’t nooit meer kunnen.’

Reageer op dit artikel