nieuws

Chef-kok Wim Severein van voormalig Wereldmuseum(*) start eigen restaurant

Restaurant 9202

Wim Severein, chef-kok van voormalig sterrestaurant Wereldmuseum in Rotterdam dat eind maart de deuren sloot, start een eigen restaurant. De chef-kok is op zoek naar zijn droompandje in de omgeving van de havenstad. Een geschikte locatie is vooralsnog niet gevonden, zo vertelt hij.

Chef-kok Wim Severein van voormalig Wereldmuseum(*) start eigen restaurant

‘Afgelopen weken zijn we druk bezig geweest met zoeken en bezichtigen, maar de juiste locatie is nog niet gevonden. We blijven optimistisch en zetten onze zoektocht voor.’ De Facebooksite van het voormalige restaurant Wereldmuseum dat werd bekroond met een Michelinster, heeft vooralsnog de naam ‘Restaurant ?’ gekregen totdat bekend is waar chef-kok Wim Severein zijn eigen restaurant gaat openen. ‘Tips voor een locatie zijn welkom‘, meldt hij. ‘Ik zoek rustig. Wil geen overhaaste beslissingen nemen.’ Severein heeft een laagdrempeliger concept voor ogen. ‘Mooie, pure producten op het bord. Ik ga niet voor een mindere kwaliteit, maar wel wat simpeler gepresenteerd.’ Severein verwacht dat zijn restaurant hooguit veertig couverts gaat tellen. En ook een wat kleiner team. ‘Maar ook dat is natuurlijk allemaal afhankelijk van de locatie.’

>>Wereldmuseum Rotterdam sluit sterrestaurant: ‘verbazing en ongeloof’

Wim Severein

Sluiting sterrestaurant

Het team van sterrestaurant Wereldmuseum hoorde in de eerste week van maart dat het de deuren moest sluiten op 31 maart.  Het restaurantteam meldde destijds: ‘Op dit moment hebben we nog geen tijd gehad om ons af te vragen wat we gaan doen: de toekomst zal dat uitwijzen.’ Severein zegt nu: ‘Het is zonde wat er is gebeurd. Maar het is klaar. Die deur is dicht en een andere deur gaat weer open.’ De sluiting bracht hem persoonlijk toch ook iets goeds. ‘Voor mezelf beginnen speelde altijd al door mijn hoofd. Maar het kwam er simpelweg nooit van. Dus nu zie ik het als iets positiefs.’ Over zijn oud collega’s zegt hij dat bijna iedereen elders werk heeft gevonden. ‘Voordat ik de deuren kan openen zijn we maanden verder, daar kunnen ze natuurlijk niet op wachten. Dus ik zal moeten starten met een nieuw team.’

‘HET IS ZONDE WAT ER IS GEBEURD.
MAAR HET IS NU KLAAR.
DIE DEUR IS DICHT,
EEN ANDERE DEUR GAAT OPEN’

Sluiting restaurant Wereldmuseum

Het Wereldmuseum Rotterdam sloot het restaurant met als doel de museale functie weer voorop te stellen. Daarnaast speelden economische factoren een rol, zo liet Jan Willem Sieburgh, directeur van het Wereldmuseum destijds weten. ‘Alles afwegende was het voornemen om het restaurant te sluiten onvermijdelijk. Dat bleek ook uit de externe onderzoeken en adviezen die wij daarover hebben ingewonnen.’

Nieuwe koers

Het restaurant paste niet meer in de nieuwe koers van het museum, dat samenwerkt met het Nationaal Museum van Wereldculturen. Sieburgh: ‘Het Wereldmuseum Rotterdam en het Nationaal Museum van Wereldculturen hebben intensief overlegd over een verregaande vorm van samenwerking. Dit heeft geresulteerd in een gezamenlijk meerjarenbeleidsplan en een herziene meerjarenbegroting voor de lopende cultuurplanperiode 2017- 2020.’ Met dit plan voldoet het Rotterdamse museum aan de wens van het college van B&W en de gemeenteraad, die € 5 miljoen per jaar ter beschikking hebben gesteld aan het Wereldmuseum, op voorwaarde dat voor 1 juni 2017 een samenwerkingsovereenkomst getekend zou zijn tussen het Wereldmuseum en het Nationaal Museum van Wereldculturen. Het voornemen het restaurant te sluiten is in overeenstemming met de gemeenschappelijke beleidslijn die de afgelopen maanden is ontwikkeld.’

 

Reageer op dit artikel