nieuws

Pierre Wind: Piet Mondriaan op het bord

Restaurant 1343

Chef-kok Pierre Wind onderzocht samen met studenten van het Haagse ROC Mondriaan hoe de beeldtaal van de schilder Piet Mondriaan kan worden vertaald naar gerechten. Wind is enthousuast: ‘dit kan een revolutie worden!’ Vooral in belichting van gerechten ziet hij toekomst.

Pierre Wind: Piet Mondriaan op het bord

Pierre Wind, sinds vorig jaar als practor verbonden aan het Haagse ROC Mondriaan, onderzocht met studenten of het mogelijk is ‘Piet Mondriaan-cuisine’ te ontwikkelen. De beeldtaal van de schilder – rechte lijnen, helder kleurgebruik – heeft de weg gevonden in tal van kunstvormen, maar nog niet in de gastronomie. De studenten deelden smaken in de categorieën ‘rond’ en ‘vierkant’ en experimenteerden met de belichting van gerechten. Wind is op de voor hem kenmerkende manier enthousiast over de uitkomst van dat onderzoek: ‘dit kan echt een revolutie worden.’

In 2017 is het 100 jaar geleden dat kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Het ideaal van De Stijl was dat de complete leefomgeving (schilderijen, architectuur, maar ook  vormgeving, typografie, reclame, mode) kunst zou worden. De iconische beeldtaal van primaire kleuren, horizontalen en verticalen, die schilder Piet Mondriaan wereldberoemd synoniem geworden met De Stijl. Dat is ook gebeurd, behalve in de voedselwereld.

Piet Mondriaan-cuisine

Daarom zijn negen excellente studenten van ROC Mondriaan Practoraat Food Innovation & Concepts, met hun practor Pierre Wind en het Gemeentemuseum, een onderzoek begonnen met de vraag of het mogelijk is om een Piet Mondriaan cuisine te ontwikkelen.

Wind noemt de uitkomsten van het onderzoek spectaculair en spreekt dan ook van een revolutie: ‘Niet dat er nu opeens de Piet Mondriaan-cuisine de horeca zal overrompelen, maar ik denk echt dat er elementen uit het onderzoek blijvend zullen zijn en die we over een paar jaar echt in diverse restaurants zullen tegen komen.’

Elk gerecht anders uitgelicht

Als voorbeeld noemt hij het spelen met licht, zoals Piet Mondriaan dat in zijn kunstwerken deed. ‘De gemiddelde kok creëert zijn gerecht, zonder rekening te houden met het specifieke licht in zijn restaurant. Dat gaat veranderen. Ik denk dat we in de toekomst borden krijgen met lichtjes er in, of erop, waardoor elk gerecht wordt uitgelicht. We demonstreerden tijdens ons onderzoek dat dit een totaal andere beleving oplevert. Echt, dit wordt een revolutie: elk bord met zijn eigen belichting!’

Vierkante smaak

De studenten hebben ook onderzoek gedaan naar de ‘vierkante smaak’. In het wijnjargon is de ‘ronde afdronk’ al lang een gegeven. Waarom is er dan geen vierkante smaak? Studenten legden contact met de Universiteit van Wageningen. Die verwezen naar het Kiki-Bouba onderzoek, waar vormen en smaak aan elkaar werden gekoppeld, maar hierin kwam de vierkante smaak niet voor. Reden voor de studenten om door te gaan.

Uiteindelijk resulteerde dat er in dat de basissmaken zeep en zoet tot de ronde smaak werden ingedeeld en de andere basissmaken in de vierkante smaak. Ook bleek dat respondenten in het onderzoek ronde producten vaak in de smaakcategorie rond plaatsden. Maar onder meer producten zoals chocolade, speculaas, spinazie, wild, Parmezaanse kaas, tijm, sambal, kruidnagel worden als vierkante smaken beschouwd.

Reageer op dit artikel