nieuws

Deliveroo zzp-plan: bezorgers in verzet

Restaurant 1214

Een groep boze bezorgers van maaltijdbezorger Deliveroo heeft zich verenigd in de strijd tegen plannen van de maaltijdbezorger om alleen nog maar met zzp’ers te werken. De zogeheten Riders Union wordt gesteund door de vakbond FNV.

Deliveroo zzp-plan: bezorgers in verzet

Deliveroo kondigde eind augustus het plan aan om alle nieuwe bezorgers zzp’er te maken. Ook de bezorgers die nu nog in vaste dienst zijn, kunnen de overstap maken. Het tarief per bezorging gaat voor de koerier van 4,75 euro naar 5 euro. Volgens Deliveroo biedt de nieuwe opzet meer vrijheid en flexibiliteit voor bezorgers omdat ze ‘kunnen werken wanneer het hen uitkomt’. Daarnaast zouden bezorgers zo meer verdienen.

De vakbond FNV vindt dat de tweeduizend bezorgers juist recht hebben op meer zekerheid, betere arbeidsvoorwaarden én een cao. Volgens de FNV worden door alleen nog maar zzp’ers in te zetten veel risico’s afgeschoven op de bezorgers. De betaling op basis van stukloon zou bovendien niet meer van deze tijd zijn. Deliveroo

Volgens de FNV past het type werk van de maaltijdbezorgers binnen de cao Transport en Logistiek Nederland (TLN), die geldt voor het beroepsgoederenvervoer. Die cao is onlangs algemeen verbindend verklaard.

>>>Meer over maaltijdbezorging op Misset Horeca

Vakbond CNV liet onlangs al weten de mogelijkheden te onderzoeken om Deliveroo juridisch aan te pakken. De plannen van Deliveroo zouden namelijk mogelijk in strijd met de wet zijn.

Vakbond CNV is niet blij met de stap van Deliveroo. ‘Dit is weer precies zo’n voorbeeld van wat we niet moeten willen’, stelt voorzitter Maurice Limmen, die vindt dat de bezorgers de dupe zijn. ‘Onverzekerd op een fiets, opgejaagd door stukloon, zonder zekerheid van inkomen en zonder pensioen op te bouwen. Het is een triest verdienmodel.’

‘450 Deliveroo koeriers op een zondag’

Op een gemiddelde zondag zitten er zo’n 450 mensen op de fiets voor deze bezorgdienst. Deliveroo is actief in 12 steden en bezorgt in totaal eten van zo’n 1200 restaurants (peildatum 1 juni 2017). De top drie van zakelijke successen bestaat uit Amsterdam, Utrecht en Den Haag.  Den Bosch en Tilburg zijn net aan het rijtje van twaalf toegevoegd.

Recent begon de bezorgdienst ook met het bezorgen van ontbijtjes. Deze dienst is nu alleen nog ingevoerd in Amsterdam.

Download gratis de reportage van Misset Horeca over maaltijdbezorging: restaurants twijfelen. (aug 2017)

Reageer op dit artikel