nieuws

Ondernemers meest tevreden, flexwerkers het minst

Restaurant 962

Ondernemers zijn van alle werkenden het meest tevreden met hun werk. Vooral ondernemers die personeel in dienst hebben zijn blij. Uitzendkrachten zijn het minst tevreden.

Ondernemers meest tevreden, flexwerkers het minst

Mensen met een vaste baan en flexwerkers scoren daar tussenin, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zelfstandig ondernemers waren in 2016 in 81 procent van de gevallen tevreden met het werk dat ze deden. Bij werknemers met een vaste baan was dat 78 procent en bij flexwerkers 75 procent. Uitzendkrachten waren met slechts 66 procent beduidend minder content.

Flexwerkers en uitzendkrachten

De reden dat flexwerkers en uitzendkrachten over het algemeen minder tevreden zijn is dat een flink deel van hen eigenlijk liever een vaste baan zou willen hebben, maar er niet in slaagt die te vinden. Bij de ondernemers is het juist zo dat ze minder behoefte hebben aan vastigheid.

Lees ook: Freelance kok gevraagd: tips voor de zzp’er én de opdrachtgever

Kostenvoordeel

Vakbond FNV denkt dat hogere kosten een te grote rol spelen voor werkgevers bij het inhuren van werknemers. ‘De overgrote meerderheid van de mensen met onzeker werk wil een vaste baan. Als flex duurder wordt dan vast, dan zullen werkgevers eindelijk een eerlijke afweging maken aan welk soort werkenden ze behoefte hebben in plaats van zich alleen door kostenvoordeel te laten leiden.’

Meer zekerheid

Ook de Vakcentrale voor Professionals pleit voor meer zekerheid. ‘Uitzend biedt vrijwel alleen maar uitzicht op tijdelijk onzeker werk’, zegt voorzitter Nic van Holstein. ‘Pak de bevoorrechte positie van uitzenden aan, want uitzenden blijkt onvoldoende de brugfunctie naar vast werk te vervullen.’

En verder: 
Koks bij sterrestaurant Kaatje bij de Sluis werken 45 uur

Zo bind je horecapersoneel voor langere tijd

Motiveer personeel: meet en stel normen in horeca

Reageer op dit artikel