't Zusje Eindhoven: Transzoen voor transgender vriendelijke werkgever

't Zusje Eindhoven: Transzoen voor transgender vriendelijke werkgever
Zusje Eindhoven

't Zusje in Eindhoven krijgt de Transzoen uitgereikt. Een prijs voor een transgender vriendelijk werkgeverschap. Transgender kok Yves Funcke durft dankzij 't Zusje als werkgever zichzelf te zijn.

De transzoen voor ’t Zusje Eindhoven wordt 30 maart uitgereikt. Deze prijs van Transgender Netwerk Nederland is voor werkgevers die het voortouw nemen in transgendervriendelijk werkgeverschap. ‘t Zusje is door hun leerling souschef Yves Funcke voorgedragen.

Sinds 2,5 jaar werkt de 21-jarige Yves Funcke als kok bij de brasserie in Eindhoven. Destijds was Yves nog niet helemaal uit over zijn wensen voor een fysieke transitie. Hij vond het moeilijk om het er thuis over te hebben.

Op zijn werk kwam Yves in een warm bad terecht. Miranda van Tussenbroek, de eigenaresse van ’t Zusje, had eigenlijk al lang door dat Yves een jongen was. Haar openheid gaf hem het gevoel dat hij kon zijn wie hij wilde zijn. Volgens Yves fungeerde zij voor hem als een ‘tweede moeder’. Zijn onzekerheid over zijn transitie verdween hierdoor als sneeuw voor de zon en hij begon te leven in zijn gewenste genderrol. Samen met zijn collega’s durfde hij tijdens carnaval als man echt op stap.

Met de transzoen, een kunstwerk van Katinka Waelbers, wil TNN werkgevers die het goede voorbeeld geven in het zonnetje zetten. Want zeker op de arbeidsmarkt en werkvloer hebben veel transgender personen het niet gemakkelijk. Ruim 40% maakt discriminatie mee. Maar het kan anders. En dat bewijst Brasserie ’t Zusje Eindhoven, en in het bijzonder eigenaresse Miranda van Tussenbroek. De eigenaresse heeft Yves gesteund op alle fronten, zodat hij zichzelf kon zijn. Niet alleen op het werk, maar ook daarbuiten. Yves kreeg op zijn werk dezelfde kansen als ieder ander. En met resultaat, want ondertussen is Yves tot ad interim souschef voor ’t Zusje opgeklommen.

30 maart, op de vooravond van Transgender zichtbaarheidsdag, ontvangt Miranda Tussenbroek de transzoen uit de handen van Alex Kain van TNN.

‘Gelukkig zijn er werkgevers die het de normaalste zaak ter wereld vinden om Yves alle kansen en tijd en ruimte te geven voor zijn transitie. En dat mag gezien worden. Het is mij een grote eer om deze prijs  uit te reiken,’ aldus TNN-bestuurslid Alex Kain.

’t Zusje Tapas

Restaurantketen ’t Zusje is een concept waarbij gasten voor een vast bedrag (28,80) onbeperkt kleine (tapas)gerechten kunnen eten. Drankjes zijn niet bij deze prijs inbegrepen.   Naast zusje Eindhoven zijn er Zusjes in  onder meer Scheveningen (Kurhaus), Breda, Zaltbommel, Uden, Apeldoorn, Doetinchem, Rotterdam, Bergen op Zoom en Nijmegen.

FOTO’S BEKIJKEN VAN ZUSJE RESTAURANTS

Peter Smits start Zusje

Zusje Tapas naar Deventer. Eigenaar Peter Smits

Peter Smits

Eigenaar Peter Smits begon in 1998 met een broodjeszaak in Uden, dit werd later brasserie De Baronie en uiteindelijk De Baron. In 2004 zorgde een brand voor tijdelijke sluiting, tijd die Smits gebruikte om zijn concept te overpeinzen. Hij ontdekte dat gasten het soms lastig vonden uit de uitgebreide kaart te kiezen, dus ontwikkelde hij het tapasconcept: voor een vaste prijs onbeperkt kleine hapjes bestellen. Baron-nieuwe stijl sloeg zo goed aan dat de zaak al snel een ‘Zusje’ kreeg en daar zijn er nu bijna twintig van. De formule is inmiddels franchise.

De placemats van de gasten vormen bij Zusje de menukaart en per tafel is er sprake van één bestelstrookje. Dit strookje kan men rond laten gaan, waardoor interactie ontstaat tussen de gasten over het eten en wat te bestellen. De meeste locaties zijn in de weekenden al weken vooruit volgeboekt.