nieuws

Vereniging Relais Restaurants stopt na 35 jaar

Restaurant 2085

Restaurantvereniging Relais Restaurants is per 1 april 2018 opgeheven. De vereniging, die in 1983 begon als Relais du Centre, heeft 35 jaar bestaan. ‘Maar de wereld is veranderd en de vereniging biedt geen meerwaarde meer’.

Vereniging Relais Restaurants stopt na 35 jaar
Restaurantvereniging Relais Restaurants stopt.

Relais Restaurants, voorheen Relais du Centre, houdt op te bestaan. De vereniging begon 35 jaar geleden en telde 38 leden op het hoogtepunt. De aangesloten restaurants profileerden zich onder het motto ‘Eenheid in verscheidenheid’ als de betere restaurants met goede smaak, gastvrijheid, prijs en kwaliteit.

Geen meerwaarde

‘De afgelopen jaren merkten we dat de wereld om ons heen veranderde en dat collectiviteit steeds meer plaats maakte voor individualisme, zowel bij leden als bij partners en adverteerders’, verklaart voorzitter Carel Heijne. ‘Er lag geen prioriteit meer bij landelijke samenwerking en het ledenaantal nam af. Het bestuur heeft er alles aan gedaan om het tij te keren, maar we hebben moeten accepteren dat Relais in deze tijden geen meerwaarde meer heeft. We kijken met trots terug op een prachtige 35 jaar met onderlinge loyaliteit, mooie reizen, leerzame en gezellige bijeenkomsten en een fijne samenwerking met onze partners door de jaren heen.’

Lees ook: Tips en adviezen voor ieder horecaterras

Relais begon als vriendenclub

Relais Restaurants werd in 1983 opgericht als Relais du Centre. Op voorspraak van de culinaire pers, waaronder Pieter Taselaar, Wina Born en Henk van Stipriaan, vervulde Relais de ruimte tussen de destijds bestaande samenwerkingsverbanden Romantisch Tafelen en Alliance Gastronomique. Wat begon als een vriendenclub van gelijkgestemde restauranteigenaars werd in de loop der jaren een samenwerkingsverband van kwaliteitsrestaurants in Nederland. Naast het gezamenlijk naar buiten treden om de gast te bereiken, was gezamenlijk inkoopvoordeel een van de doelstellingen.

Investeren in kennis

De vereniging onderkende al vroeg het belang van investeren in kennis van medewerkers en van jong horecatalent. Heijne: ‘Relais organiseerde themadagen voor medewerkers en zette jong talent in het zonnetje met de ‘John van Meurs Award’, de jaarlijkse verkiezing van excellente jonge medewerkers. Voor de gast organiseerden we acties en we hadden onze Relais Smaakcheques, Relais-menu’s en Relais-wijnen op de kaart.’

Het bestuur van Relais Restaurants met ereleden.

38 aangesloten restaurants

De vereniging startte in 1983 met 20 leden, waaronder Auberge des Moules in Philippine, het enige restaurant dat alle 35 jaar lid is geweest. Op het hoogtepunt stond de teller op 38 aangesloten restaurants.

Leestip: ‘De drie gevaarlijkste valkuilen van kengetallen’

Reageer op dit artikel