nieuws

Horeca op Texel maakt vuist tegen personeelstekort op het eiland

Restaurant 7680

Horeca op Texel maakt vuist tegen personeelstekort op het eiland
Paal 25 op Texel

Horecaondernemers op Texel komen samen in actie tegen het personeelstekort op het eiland. Ze hebben de Texel Academy opgericht die leerlingen uit het hele land een horecaopleiding biedt, betaalbare woonruimte én de garantie op een baan.

Met de oprichting van de Texel Academy slaan Texelse ondernemers de handen ineen, om het groeiend personeelstekort op het eiland terug te dringen. De werkgevers willen op deze manier investeren in de arbeidskrachten die het Waddeneiland zo hard nodig heeft.

Partners horeca in de Texel Academy

– Vakantiepark De Krim
–  Paal 17
– Hotel Opduin
– Boutique Hotel Texel
– Hotel De Pelikaan
– Visrestaurant ’t Pakhuus
– De Oude Vismarkt Texel
– Strandpaviljoen Kaap Noord
– Hotel Greenside
– Stay Okay Texel
– De Steenenplaats
– Eethuis Klif 13
– Landal Texel
– Gastropaviljoen XV

De veertien horecabedrijven werken samen met onder meer de gemeente Texel. Dit schooljaar is gestart met een proef. ‘Succesvol. De helft van de deelnemers vestigt zich na afronding van de opleiding op het eiland. Mede dankzij dat succes wordt nu de Texel Academy officieel gelanceerd. Wederom met steun van het college van burgemeester en wethouders (B&W).’

De Texel Academy biedt studenten een erkende opleiding aan tot kok of gastheer / -vrouw  in één jaar.

1,2 miljoen toeristen per jaar

‘Het Waddeneiland ontvangt elk jaar rond de 1,2 miljoen toeristen, zij zijn de grootste inkomstenbron voor de eilanders en zorgen voor veel werkgelegenheid. Maar Texel vergrijst en vooral in de verschillende horecazaken loopt het personeelstekort op.’

Burgemeester Uitdehaag: ‘Het is geweldig dat ondernemers zelf het initiatief nemen en daarbij ook verantwoordelijkheid voelen voor de werknemers in wie ze samen investeren. Eerlijk loon, goede begeleiding, betaalbare huisvesting en voldoende vrije dagen, ze doen dit echt met hart voor de deelnemers.’

De horecaondernemers stellen voor het komende curriculum 40 plaatsen beschikbaar op de Academy. Tot 1 mei 2019 kunnen jongeren zich aanmelden voor de opleiding. De mogelijkheden om te leren in deze unieke omgeving zijn talrijk: van een sterrenrestaurant tot visgroothandel, en van vakantiepark tot exclusief boetiekhotel. Gin en bier maken leer je bij de lokale brouwer, kokkels vang je zelf en je gaat op jacht met een professionele jager.

texel horecapersoneel

Rob Vos, voorzitter Texels Ondernemers Platform (TOP): ‘Het niveau van de Texelse horeca is altijd hoog geweest. Om die hoge scores te kunnen blijven garanderen, zijn wij op zoek naar gemotiveerde mensen. Daarom willen wij als ondernemers een extra stap zetten. Wij zoeken mensen met een hart voor horeca en doen dat met een hart voor hen.’

Lees meer

Lees meer

40 deelnemers gezocht

Op 7 september worden 40 deelnemers die de strenge selectieprocedure hebben doorstaan verwelkomd op de campus. Voor de duur van een jaar zijn zij direct onderdeel van de Texelse gemeenschap waar wonen, werken en leren hand in hand gaan.

Studenten wonen op de campus in Den Burg in een tiny house van ongeveer 35 vierkante meter. Hier wonen ook de medestudenten. Elke woning heeft een eigen keuken, toilet, badkamer en gecombineerde zit/slaapkamer. De woning wordt gemeubileerd verhuurd en aangeboden door de Texelse Woningbouwvereniging Woontij.


 

Reageer op dit artikel