Presentatie Michelingids 2020 tegelijk met drukste dag Horecava

Presentatie Michelingids 2020 tegelijk met drukste dag Horecava

De datum voor de gidspresentatie van Michelin 2020 is bekend. Op maandag 13 januari wordt deze om 12:00 uur gepresenteerd in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Bijzonder dit jaar is dat de gids niet traditiegetrouw in de maand december wordt gepresenteerd, maar in januari. Tegelijk met de eerste dag van horecavakbeurs De Horecava.

Woordvoerder van Michelin laat tegenover de redactie van Misset Horeca weten: 'Het vaststellen van een datum is uiteraard afhankelijk van een aantal factoren en de beslissing om onze presentatie op 13 januari te organiseren is dan ook een weloverwogen keuze. De timing is zo gepland dat de horecawereld aan beide evenementen kan deelnemen. 13 januari wordt dus een prachtige dag voor de Nederlandse Gastronomie.'

Over de Michelingids

Al ruim een eeuw bieden de Michelingidsen lezers een selectie van de beste restaurants, hotels en gastenkamers over de hele wereld. Aan het begin van de 20e eeuw reden er zo’n 3000 auto’s rond in heel Frankrijk. In een poging het autogebruik te stimuleren, introduceerde bandenfabrikant André Michelin in augustus 1900 de eerste Michelingids. De gids had als doel chauffeurs te wijzen op goede restaurants en hotels.  Daarnaast bevatte de gids informatie over benzinestations, garages en toiletten. De Michelingidsen waren in eerste instantie gratis. Het verhaal gaat dat André Michelin en zijn broer een garage bezochten en zagen dat de gidsen werden gebruikt als ondersteuning van werkbanken. Vanaf dat moment publiceerden de gebroeders Michelin alleen nog betaalde edities.


Over Michelin

In 1905 verscheen de eerste Nederlandse Michelingids: de ‘Guide Michelin Belgique, Hollande Luxembourg, Alsace-Lorraine, Bord du Rhin’ van 1905-1906. Restaurants stonden er nog niet in. Maar garages en mecaniciens des te meer. In 1926 introduceerde de Michelingids de Michelinster. Inspecteurs gingen op pad om restaurants te beoordelen. Eetgelegenheden maakten alleen kans op een ster als zij beschikten over een uitzonderlijk goede keuken, een unieke smaak en een correcte bediening. De Michelinsterren bleken al snel een groot succes onder de lezers van de gids. In 1931 werd het systeem dan ook uitgebreid naar drie sterren, het beoordelingsmodel dat tot op de dag van vandaag wordt gebruikt.

Dit betekenen de Michelinsterren:

* één ster: een heel goede keuken in zijn categorie

** twee sterren: verfijnde keuken, een omweg waard

*** drie sterren: voortreffelijke keuken, dit restaurant is de reis waard

De sterren houden alleen rekening met de gerechten. Bij het uitreiken van de sterren wordt er geen rekening gehouden met de dienstverlening, de voorzieningen of een medewerker die de auto’s parkeert. Voor de inrichting, het tafellinnen of het aantal obers worden de restaurants gerangschikt van 1 tot 5 bestekjes, waarmee de comfortcategorieën worden aangeduid. De eenvoudigste categorie met één bestekje (vrij geriefelijk): vijf bestekjes vormen de hoogste categorie (zeer luxues). Als de bestekjes rood gekleurd zijn is het restaurant beoordeeld als ‘aangenaam’.

Lees hier meer over: De Michelinsterren: de geschiedenis, de betekenis en de werkwijze

Gault&Millau

De datum van de presentatie van de culinaire gids Gault&Millau 2020 is ook al bekend. Deze zal op maandag 2 december 2019 plaatsvinden in de Kromhouthal in Amsterdam. De presentatie van Gault&Millau 2020 zal ook dit jaar bestaan uit twee gedeeltes: de gidspresentatie in de middag en een liefdadigheidsdiner voor genodigde gasten in de avond. Sinds begin van het vorige jaar ligt de licentie voor GaultMillau Nederland bij Godfried van der Lugt. Voorheen was dat Jan van Lissum. Vorig jaar werden tevens een aantal wijzigingen doorgevoerd. Onder meer de drempel om in de gids te komen ging omhoog: van 11 naar 12 punten. De Absolute toptelt nu vanaf 17 punten, en niet meer vanaf 16 zoals bij Jan van Lissum.