Holset: twee nieuwe bubbels van Nederlandse bodem

Holset: twee nieuwe bubbels van Nederlandse bodem
Domein Holset

Wijnhuis Domein Holset - waar uitsluitend bruisende wijnen worden gemaakt - heeft twee nieuwe wijnen gepresenteerd. De Dame en Prins uit oogstjaar 2016.

De Prins van Holset is een blend van Johanniter en Souvignier Gris. De Dame is een Blanc de Blanc-brut van Nederlandse bodem. Het domein behelst in totaal 6,5 hectare wijngaard met een productiecapaciteit van rond de 25.000 flessen.

Wijnspecialiste Kirsten Abels en Oenoloog Stan Beurskens pionieren op Holset met nieuwe druivenrassen. ‘Naast enkele klassieke rassen werken we met nieuwe druivenrassen. Die zijn duurzaam en geschikt voor het Nederlandse klimaat. Maar ze geven ook meer fruitaroma’s en andere smaken.’

‘De uitdaging is om een goede balans te vinden tussen de fruitaroma's en smaak, de zuren, bitters en de bubbel. Om dat voor mekaar te krijgen doen we aanpassingen in het gehele proces, van wijngaardbeheer tot de rijping op de fles,’ aldus Kirsten.

De Prins van Holset 2016

Prins Domein Holset

De Prins van Holset 2016 kent een combinatie van de Johanniter en Souvignier Gris druif. De wijn heeft een fijne bubbel, een lichte kruidigheid en aroma’s van perzik en abrikoos. Na 15 maanden op de gist heeft de Prins een elegante en volle mousse.
‘Meer dan zijn voorganger uit 2015 is dit een wijn met meer aroma, mede doordat hij dubbel zo lange gistrijping heeft gehad’, aldus Kirsten.

De Dame van Holset 2016

Dame Domein Holset

De Dame van Holset 2016 is Blanc de Blancs brut van Nederlandse bodem van de chardonnay druif. De wijn wordt deels vergist op Franse eiken vaten. Je ruikt vanillie, eikenhout en rijp wit fruit. De zachte volle mousse is ontstaan na 30 maanden rijping op de gist.

Nieuwe rassen

De nieuwe rassen zijn resistenter en worden nog maar weinig gebruikt voor mousserende wijn. ‘Om met deze rassen bubbels te maken ondernemen we veel stappen: we passen ons wijngaardbeheer aan, we verwijderen de 2de en 3de bloei en met strikt loofwandbeheer houden we de suikers en zuurgraad in balans. We streven naar een optimale druivensmaak en plukken wanneer de druif de juiste rijpheid heeft. Dit alles doen we zoveel mogelijk op basis van duurzaam geteelde druiven. Ieder jaar zetten we nieuwe stappen in de ontwikkeling om de typische Nederlandse smaakstijlen van levendig zuur en fris-fruitig te definiëren. Het is daarom heel leuk om de nieuwste flessen te proeven die zich kenmerken door het zonnige rijpe jaar 2016.’

Domein Holset

Domein Holset specialiseert zich in wijn met bubbels en maakt uitsluitend mousserende wijn. Hier werken wijnspecialiste Kirsten Abels, oenoloog Stan Beurskens en wijngaardenier Guy Demacker samen om kwalitatieve mousserende wijn in Nederland te maken.


Wijn-leestip:

>> Hoe ontwikkelt de Zuid-Afrikaanse wijnmarkt zich?