Restaurant Basiliek* uit Harderwijk wint Gramona Amuse Wedstrijd

Restaurant Basiliek* uit Harderwijk wint Gramona Amuse Wedstrijd
Winnende team van Restaurant Basiliek: Michelle Grashuis & Yornie van Dijk. Foto: Fielde Food Fotografie

Er worden in restaurants steeds meer mousserende wijnen uit Spanje geschonken als aperitief. Om de ultieme combinatie van amuse en mousserende wijn te vinden werd er vier jaar geleden de eerste Gramona Amuse Wedstrijd uitgeschreven.

Elk restaurant kan meedoen aan de wedstrijd door een perfecte amuse te creëren bij één van de bekendste mousserende wijn uit Spanje van het huis Gramona, de Gramona ‘Imperial’ Corpinnat Método Tradicional Brut.

De finale werd dit jaar gehouden in de RAI Amsterdam tijden de beurs Gastronomie. Dit jaar was het thema ‘Earth’ als knipoog naar het biodynamisch produceren van hun land, druiven en wijnen.

Wijn-spijscombinatie

De tien finalisten moesten hun amuse voor de jury en publiek serveren bij de 2014 Gramona ‘Imperial’ Corpinnat Método Tradicional Brut. Elke finalist kreeg 30 minuten om de amuses te bereiden en voor de sommeliers de wijn te serveren op de juiste temperatuur in het juiste glas.

De jury bestond uit Sommelier & SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu**, Amsterdam), Chef de Cuisine Thorvald de Winter (Restaurant Apicius*, Bakkum), Sommelier & SVH Wijnmeester Ronald Opten (Restaurant La Rive/Amstel Hotel, Amsterdam), Sommelier (Lex Deelder (Bridges Dining*, Amsterdam), Jan van Lissum (eigenaar The Wine & Food Association) en ook Xavier Gramona, die speciaal voor de finale overkwam uit Barcelona.

Winnaar: Restaurant Basiliek*

Als winnaar werd uitgeroepen Restaurant Basiliek* uit Harderwijk met hun amuse gemaakt van groene olijf, chorizo, gerookte amandel, avocado en Pimientos de Padron.

Gramona A,muse Wedstrijd
Foto: Fielde Food Fotografie

Het team van Basiliek omschreef hun amuse als volgt aan de jury: 'Een sorbet gemaakt groen olijf en Pimientos de Padron. Onder het ijs hebben wij een crumble gemaakt van zwarte olijf. Bovenop de sorbet zit een hartige merengue van gerookte amandel met hierop een crème van Pimientos de Padron. Naast het ijs verschillende bereidingen van chorizo worst waaronder een cremeaux en een crème. Het laatste wat we hebben toegevoegd is een kogel van avocado en een gel van citrus.'

Tweede plaats: Restaurant Lucas Rive*

Op de tweede plaats eindigde Restaurant Lucas Rive* uit Hoorn met een aardse amuse bestaande uit verschillende structuren en bereidingen van aardpeer, pinda en paddenstoel.

Gramona Amuse Wedstrijd
Foto: Fielde Food Fotografie

Derde plaats: Restaurant Plantage 87

De derde prijs ging naar Restaurant Plantage 87 uit Oude Wetering met hun frisse amuse van een panna cotta van yoghurt met bereidingen van tomaat en lavas.

Gramona Amuse Wedstrijd
Foto: Fielde Food Fotografie

Finalisten

De andere finalisten waren:

  • Restaurant EDEN, Valkenswaard
  • Amused Food & Wine, Hardenberg
  • Restaurant Bentinck. Amerongen
  • Restaurant Tante Blanche, Brummen
  • Gastrobar 6, Den Bosch
  • De Provenier, Schiedam
  • Rue de la Plume, Alkmaar

Elk jaar doen meer dan 50 restaurants uit heel Nederland, met en zonder Michelin ster, mee aan deze wedstrijd. De winnaar gaat een lang weekend naar Barcelona en mag dineren bij o.a. het beroemde 3 sterren restaurant El Celler de Can Roca en bezoekt het wijnhuis Gramona.

De mousserende wijnen van Gramona zijn in Nederland alleen verkrijgbaar via de gespecialiseerde wijnimporteur voor de horeca Wijnimport J. Bart, die de wedstrijd samen met Gramona organiseert.