Drenthe blaast alle grote evenementen in provincie tot 1 juni af

Drenthe blaast alle grote evenementen in provincie tot 1 juni af
Zomer 2019, een festival in Westerbork.

In Drenthe zullen tot in ieder geval 1 juni 2021 geen grote evenementen plaatsvinden. De twaalf burgemeesters uit de provincie besloten daar gezamenlijk toe vanwege het te hoge aantal coronabesmettingen, bevestigt de Veiligheidsregio Drenthe.

Verschillende carnavalsoptochten, paasvuren, festivals en schaatstochten zullen daarom niet doorgaan.

Met het standpunt willen de burgemeesters vooral duidelijkheid geven aan de organisatoren van die evenementen. ‘We hebben nog veel te veel besmettingen’, zegt voorzitter van de veiligheidsregio Marco Out. ‘Daar komt bij dat lang nog niet iedereen voor de zomer is gevaccineerd en het verloop van de Britse variant van het virus onvoorspelbaar is. Dat maakt dat het gewoon niet realistisch is dat er al voor juni evenementen kunnen plaatsvinden.’

Out roept organisatoren op tijdig contact met de veiligheidsregio op te nemen als ze een datum na 1 juni in gedachten hebben om het evenement naartoe te verplaatsen. ‘We weten niet wat er na de zomer mogelijk is, maar we willen met elkaar goede afspraken maken en ook zorgen voor spreiding van evenementen in onze provincie.’

Wel hebben de burgemeesters hun jawoord gegeven voor de opening van natuurijsbanen bij eventuele vorst. Voorwaarde is dat er maximaal 125 schaatsers per ijsbaan worden toegestaan. Voor de organisatie van toertochten op natuurijs worden geen ontheffingen verleend.

Testen met Fieldlabs

Het kabinet heeft er half januari mee ingestemd om te testen met fieldlabs. Dat zijn praktijktesten om inzicht en data te vergaren rondom het verlagen van de besmettingsrisico’s op evenementen. De Fieldlabs worden in februari opgestart.
Bij onder andere twee voetbalwedstrijden, een cabaretvoorstelling, een zakelijk congres en een concert wordt getest wat er gebeurt als één of meerdere basismaatregelen worden losgelaten. Doel is inzicht krijgen in de mogelijkheden om mensen veilig en verantwoord evenementen te laten bezoeken in de toekomst.