Praten en waarschuwen. Dat werkt prima ter handhaving van de coronacheck, stellen gemeenten na een maand ervaring met de verplichte check op het coronatoegangsbewijs. Die ging op 25 september in voor gelegenheden zoals horeca, kantines, theaters en voor evenementen. Hoe dat wordt gehandhaafd, is aan iedere gemeente zelf.
Nauwelijks boetes uitgedeeld
Een rondgang van Trouw langs zo’n twintig gemeenten leverde nauwelijks meldingen van opgelegde maatregelen op. De meeste gemeenten hebben nog nul boetes uitgedeeld. Andere hebben één of twee keer een sanctie opgelegd, meestal was dat tijdelijke sluiting.
Tevreden over controle
Het Veiligheidsberaad en gemeenten zijn over het algemeen tevreden over de controle op coronabewijzen aan de deur bij horecazaken. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, zegt dat het beraad geen signalen zou hebben dat het op grote schaal fout gaat.
Meeste Nederlanders positief
Bruls stelt dat de controles ‘een relatief kleine moeite blijken’ en dat ‘de meeste Nederlanders er positief over zijn’. De burgemeester van Nijmegen benadrukt wel het belang van naleving van de passen. Volgens hem ‘wordt niemand blij als de regels weer aangescherpt moeten worden’.
Binnen zijn gemeente Nijmegen gaat het volgens Bruls ook goed. Na de eerste avond met coronapassen complimenteerde hij horeca, theaters en bezoekers.
Polsbandjes
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt vanuit gemeenten complimenten te krijgen over de naleving van de maatregelen. Wel maken horecaondernemers zich zorgen over gasten die bijvoorbeeld met irritatie reageren op de regels of die reserveringen annuleren. De
KHN is wel blij met de speciale polsbandjes die de toegang voor gasten makkelijker maken na een eenmalige controle voor een afgebakend gebied. Hoeveel die bandjes gebruikt worden verschilt. Den Haag zegt elk weekend ruim 2000 bandjes te verstrekken, in Groningen ‘loopt het niet storm’.