Nederlands team maakt indruk met vierde plaats op WK blindproeven

Nederlands team maakt indruk met vierde plaats op WK blindproeven
Vlnr: Jaap Baan, Juliette Zandbergen, coach Maxime Zandbergen, Kim van der Linde-Bruggink en Jesper Moonen.

Met de vierde plaats op het Wereldkampioenschap Blindproeven (van wijn) heeft het Nederlandse team een indrukwekkende prestatie neergezet. Niet eerder eindigde Nederland zo hoog, met tot nu toe als beste resultaat een negende plek in 2019.

Het Nederlandse team met Juliette Zandbergen, Kim van der Linde-Bruggink, Jesper Moonen, Jaap Baan en hun coach Maxime Zandbergen, maakte tijdens het Wereldkampioenschap Blindproeven 2021 in Frankrijk veel indruk.

In het Palais des Papes in Avignon bleken ze op het allerhoogste niveau mee te kunnen om uiteindelijk alleen hun meerdere te moeten erkennen in de top drie met Hongarije als nieuwe wereldkampioen, voormalig wereldkampioen België op de tweede plaats en Spanje als verrassende derde.

Verreweg het jongste team

Na het eerste deel van de wedstrijd reikten ze tot de derde plaats waarna ze tijdens de volgende rondes tenslotte als vierde eindigden, de hoogste positie ooit door een Nederlands team behaald. Ook het feit dat de vierde plaats werd opgeëist door verreweg het jongste team, dwong veel respect af.

Juliette Zandbergen, Kim van der Linde-Bruggink, Jesper Moonen, Jaap Baan en hun coach Maxime Zandbergen wonnen in augustus als team ‘Halfdroog’ het NK Blindproeven 2021.

Het deelnemersveld op het WK bestond uit 27 teams uit alle delen van de wereld, een aantal teams kon vanwege coronamaatregelen niet naar Frankrijk afreizen. Hongarije won de wedstrijd met 166 punten, gevolgd door België (kampioen in 2017) met 154 en Spanje met 136 punten. Nederland eindigde met 126 punten, net voor Luxemburg (120). Portugal was met 55 punten hekkensluiter op de 27e plek.

WK Blindproeven

Het WK Blindproeven wordt georganiseerd door wijnmedium La Revue de Vin de France en staat bekend als de meest prestigieuze blindproefwedstrijd ter wereld. Nederland doet sinds 2018 mee met de winnaar van het NK Blindproeven, op initiatief van wijnschrijver Fred Nijhuis.

In 2018 werd het Nederlandse team 17e, in 2019 werd met de 9e plaats het beste resultaat tot nu toe behaald. In 2020 vaardigde Nederland geen team af naar het WK vanwege de coronamaatregelen

In de competitie moesten de deelnemers van 12 wijnen de samenstelling, herkomst, oogstjaar en producent bepalen, voor elke connaisseur een serieuze uitdaging. Hoewel de competitie een uiterst serieuze aangelegenheid is, bleek ook dit jaar de sportiviteit minstens zo belangrijk te zijn. Wederzijds respect gebaseerd op een gedeelde passie voor wijn kenmerkte ook deze editie van het WK Blindproeven.