Sterchef Henk Tuin overleden

Sterchef Henk Tuin overleden

Chef Henk Tuin (1949) is overleden. Henk Tuin behoorde samen met bijvoorbeeld Cees Helder, Constant Fonk, Wulf Engel, Emmanuel Mertens en Theo Nolet tot de bekendste chefs in Nederland in de jaren 80. Een van zijn bekendste signature gerechten was een eitje.

Ron Blaauw werkte ooit in de keuken van Henk Tuin in restaurant Aujourd'hui en het eitje was zijn eerste amuse die hij maakte. Deze ervaring zorgde er jaren later voor dat Blaauw een ei verwerkte in zijn logo. Het was een gepocheerd eierdooiertje met crème fraîche, bieslook en truffelcroutons.

Henk Tuin

Henk Tuin zag het levenslicht in Amsterdam, op 9 juli 1949. Hij rolde toevallig het koksvak in in Nieuw-Zeeland. Hij werkte na terugkeer naar Nederland in de functie van souschef bij sterrenzaken als De Bokkedoorns In Overveen en Kaatje bij de Sluis in Blokzijl.

In de tweede helft van de jaren 70 kreeg hij meer verantwoordelijkheden in de keuken. Hij was chef bij Bistro Klein Paardenburg* in Ouderkerk aan de Amstel, van restaurateur Ton Fagel. Hij begon voor zichzelf begin jaren 80 met La Ciboulette in het landelijke Fort Kwadijk en begin jaren 90 tot Restaurant Aujourd’hui.

Reacties op het overlijden van Henk Tuin

Ferry van Houten van Het Bosch was een goede vriend van Tuin. Hij neemt ‘met een volle bak verdriet afscheid van een groot chef, vriend, leermeester en inspirator’.

‘K*t!, zou Henk hebben gezegd, en ik zeg dat nu…! Dank je wel Henk, voor je fanatisme in het echte koken; je voortdurende strijd tegen de gelletjes en de poedertjes; je hulp en adviezen; de support aan mijn team, enzovoort. Maar vooral Henk, voor je vriendschap en onuitputtelijke positiviteit, doordrengt en doorweven met de humor waar we je altijd om bewonderden.’

Julius Jaspers

Henk Tuin is de reden dat Julius Jaspers koos voor het culinaire vak. In 1978 kwam hij als 15-jarige  invalkracht te werken in de keuken van Bistro Klein Paardenburg in Ouderkerk van Ton Fagel. Eigenlijk als inval-afwasser vanwege ziekte. Toen de eigenlijke afwasser beter was, stuurde Fagel Jaspers naar de koude keuken waar Henk Tuin stond. 'Het zaadje is toen gepland door Henk.'

Ad Janssen, ondernemer en SVH Meesterkok, memoreert de tijd - zeker 35 jaar geleden - dat hij en Henk Tuin samen in het bestuur van Euro-Toques zaten. ‘We zagen elkaar elke week! We hebben samen gelachen, gehuild en zijn dronken geworden. Het eitje van Henk zal ik nooit vergeten.’

Ondernemer Jaap Braaksma noemt het heengaan van zijn eerste chef een groot verlies van een grote chef.

Wessel Ruijmgaart van restaurant Aim schrijft: 'Mooie herinneringen aan een tijd van leerschool, passie, discipline, kennis en techniek. Ik ken geen betere rôtisseur, iemand die erop stond dat de klassieke en juiste kennis werd doorgegeven. We zullen er alles aan doen om je schatten te bewaren.'