Sven Nijenhuis opent restaurant 'nu alleen lunch, hopelijk snel meer'

Sven Nijenhuis opent restaurant 'nu alleen lunch, hopelijk snel meer'

De nieuwe zaak van Sven en Joelle Nijenhuis, Restaurant Ambrozijn in Valkenburg, ontvangt momenteel alleen gasten voor de lunch. 'Het is een andere start dan we voor ogen hadden natuurlijk, maar gelukkig mogen we wat doen.'

Vooralsnog is restaurant Ambrozijn beperkt tot de lunch. ‘Maar we hopen volgend jaar weer meer ons eigen idee te kunnen volgen,’ zo laat Sven Nijenhuis weten aan Misset Horeca. Nu is Ambrozijn een dag extra open dan oorspronkelijk gepland. Het team draait lunch tussen 12 en 17 uur van donderdag tot en met dinsdag. Terwijl de reguliere sluitdagen gepland waren op dinsdag en woensdag.

Het fine-dining-restaurant is gevestigd in een voormalige kerk in Valkenburg. Uniek voor Limburg is het zogenaamde one-table-restaurant op de begane grond, waar gasten rond de open keuken aan de chef’s table eten.

Inmiddels heeft de chef zijn draai al behoorlijk gevonden in de keuken. ‘Het blijft natuurlijk nog een beetje wennen, maar we zijn ook nog maar net open.’

Restaurant in een kerk

Restaurant Ambrozijn is gevestigd in de uit 1891 stammende Irenekerk, waarvan het ontwerp wordt toegeschreven aan de beroemde architect Pierre Cuypers. Na een brand in 2018 is het pand ingrijpend gerestaureerd en verbouwd.

De naam Ambrozijn is afkomstig uit de Griekse mythologie, waarin ambrozijn het voedsel, dan wel de drank van de goden is.

Bijzonder aan Ambrozijn is de open keuken in het midden van het restaurant. ‘Rond deze keuken staat de chef’s table, de enige tafel op de begane grond. Hier kunnen 18 gasten op individuele reservering op hoge comfortabele stoelen eten, terwijl ze de keukenbrigade aan het werk zien. Voor zover ons bekend is dit uniek voor Limburg. Op de vide is plaats voor 24 gasten. Zij eten aan eigen tafels en hebben via een doorkijk in de vloer zicht op wat er beneden gebeurt.’

Sven NIjenhuis
De vide van Restaurant Ambrozijn

Drankorgel als eyecatcher

DesignerTim Reiters van Ontwerpbureau Reiters in Maastricht tekende voor het interieurontwerp. De chef’s table is gemaakt van keramiek dat er uitziet als beton. Eyecatcher op de vide is het ‘drankorgel’, de bar met orgelpijpen van blauwstaal. De muren zijn ruw en onafgewerkt gelaten, waarbij door de brand zwartgeblakerde delen te zien zijn. Als contrast zijn er zachte materialen als stof en leer gebruikt voor de bekleding van de banken en stoelen en hangen er stoffen gordijnen.

Sven Nijenhuis
De drankorgel-bar

Wijnkaart ingedeeld op smaakprofiel

Op de compacte wijnkaart staan wijnen van veelal kleinere kwaliteitshuizen. Joëlle Nijenhuis: ‘De indeling van de wijnkaart is lekker eigenwijs, we hebben de wijnen gerangschikt op smaakprofiel in plaats van herkomst. Natuurlijk is er aandacht voor Limburgse wijnen en bieden we naast ongeveer 15 open wijnen ook cocktails aan. RegisterVinoloog Heleen Loopstra van wijnhandel Vinolo adviseert ons team over de wijninkoop, de wijnkaart en de wijn-spijscombinaties.’

Grot als aperitief ruimte en terras

In het voorjaar van 2022 wordt een terras aangelegd en zal ook de achter het restaurant gelegen grot in de Cauberg in gebruik genomen worden. Deze grot werd destijds gebruikt als ijs- en wijnkelder en grafkelder van de Valkenburgse familie Loisel en zal straks onder meer als aperitiefruimte voor kleinere gezelschappen worden gebruikt.

Aangepaste openingstijden

Restaurant Ambrozijn is in verband met de huidige avondlockdown tijdelijk geopend van donderdag tot en met dinsdag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De reguliere openingsdagen zijn van donderdag tot en met maandag van 15.00 tot 17.30 uur voor bites en vanaf 18.30 uur voor diner. Op zondag zal er straks tevens de mogelijkheid zijn om vanaf 12.00 uur te lunchen.

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.