Liveblog presentatie Michelin 2016

Liveblog presentatie Michelin 2016

In Amsterdam, in het De La Mar Theater, presenteert Michelin vandaag, maandag 7 december, de rode gids voor 2016. De formaliteiten vinden plaats van 10.00 tot 14.00 uur. Misset Horeca is uiteraard ter plaatse en volgt alle mutaties op de voet. Via een liveblog doen we verslag van de gidspresentatie en de aanloop er naar toe. Hoe ziet de sterrenregen er uit voor 2016?

Uniek: Michelin laat geen sterren vervallen dit jaar. Als enige land in de wereld. Ook Seinpost behoudt haar ster in de gids voor 2016, ondanks de conceptwijziging.

Drie sterren:
De Leest, Vaassen van Jacob-Jan Boerma. Kim en Jacob-Jan Boerma op het podium.
De Librije, Zwolle van Jonnie en Therese Boer. Therese: 'Het is altijd spannend. Zeker als je zo aan het vernieuwen bent.'

Geen nieuwe derde ster.

Twee sterren:
11.57 Twee sterren voor De Groene Lantaarn van Jarno Eggen en Cindy Borger in Zuidwolde. Samen op het podium. ‘Cindy: Je hoort wat geruchten. Jarno: ‘prachtig. Verder bijna sprakeloos. ‘Je werkt hier zo keihard voor. Dit is waardering voor iedereen! Geweldig.'
Geen verdere nieuwe tweede sterren.

De nieuwe één-ster zaken:

11.41 Ster voor Heeren van Harinxma, restaurant van Bilderberg Landgoed Lauswolt van chef Arjan Bisschop en directeur Marc van Gulick. Zarzo in Eindhoven van Adrian Zarzo Habraken. Ster naar Holten naar De Swarte Ruijter van Eric de Mönnink . Het Roode Koper in Leuvenum van chef Dennis van den Beld en zijn sous Gert van der Heijden. Mario Ridder: 1 ster voor Joelia. Mario Ridder is aan de telefoon. Ook Joris Peters van Aan de Zweth in Schipluiden (voorheen van Mario Ridder) krijgt een ster. Michael Ellis probeert te bellen, maar krijgt nog geen verbinding. Het antwoord-apparaat. Een ster naar de Achterhoek: De Strandlodge in Winterswijk. Ster voor chef Mike Vrijdag. Dit warren de nieuwe een-ster zaken.

Geen ster naar Utrecht en ook Rijks Restaurant van Joris Bijdendijk, veelvuldig genoemd als sterkandidaat, krijgt geen eerste ster. Ook de voorspellingen voor De Nieuwe Winkel en O&O in St. Willebrord komen dit jaar nog niet uit. Ook geen nieuwe ster naar Amsterdam.

11.40 Live via Periscope Michelin

11.38 Voor de nieuwe sterren: ook een bon voor nieuwe banden van Michelin.

11.33 Als sterrennieuws begint gaan we tevens via Periscope live uitzenden.Ellis overhandigt het eerste exemplaar van de gids aan de CEO van de ANWB, Frits van Bruggen.

11.30 Net terug uit Tokio en nu op het podium in Amsterdam: Michael Ellis, directeur Michelin.

11.27 Onze redacteur spot vanuit de zaal een telefoon op het podium. Straks de nieuwe sterren bellen? Grapje van Jonnie Boer: Wat stuwt je voort? De Rabobank… Soenil Bahadoer wil een voorbeeld zijn voor zijn zoon Ryan die hem wil opvolgen.

11.25 Jonnie Boer over Michelin op het podium in Amsterdam: ‘Michelin is echt onafhankelijk. Inspecteurs eten en drinken dag en nacht. Er is zoveel kennis. In Nederland eet je ook bij de ‘middenmoot’ goed.’ Broederschap onder Nederlandse chefs is groot, ik kreeg vorig jaar kippenvel toen Soenil Bahadoer zijn tweede ster kreeg.’

11.19 De drie sterren blijven behouden voor zowel De Librije als voor De Leest, zegt ‘men’ op twitter. Nog geen officiële bevestiging.

11.15 Podium voor de chefs Jonnie Boer, Soenil Bahadoer en Jacob-Jan Boerma. Bahadoer zegt: ‘Nog nooit zo relaxed bij de gidspresentatie aanwezig geweest. Ik sta op het podium dus dat betekent behoudt van mijn twee sterren.’ Jonnie Boer: ‘Toen ik begon met het vak wist ik niet eens wat een Michelinster was.’ Boerma: ‘Nu culinair toeristen binnenhalen. Nederland moet de internationale erkenning krijgen dat we een foodbestemming zijn. Michelin leeft. Elk jaar weer. Kijk ook naar de Bib Gourmands waar chefs keihard voor werken.’

11.12 Eerste sternieuws: De Kromme Dissel behoudt haar ster. 45 jaar op rij. Nederlands recordhouder. Podium voor chef Tonny Berentsen. Award voor de chef.

11.05 Van start. Directeur Michelin Benelux Charles van de Perre verzorgt de inleiding. Klamme handjes in de zaal. De eerste Nederlandse Michelingids kwam in 1905 uit. Nog even geduld voor de gids van 2016.

10.57 De zaal is geopend.’Voelbare spanning in de zaal volgens Eelco van Wieringen. Of, zoals alleen Bert van Buschbach @chefbertus het kan omschrijven: ‘Iedereen is fucking nerveus’.

10.53 Edwin Kats van Noble uit Den Bosch is ook bij de gidspresentatie van Michelin vandaag. Hij is sterkandidaat. Bethany de Long en Edwin Soumang van One uit Roermond zijn ook naar Amsterdam afgereisd.

10.40 Michel van der Kroft en Robert-Jan Nijland van ‘t Nonnetje** (eind 2014 een tweede ster) in Harderwijk zijn ontvangen bij de gidspresentatie. Net als Chris Naylor van Vermeer*, Cees Helder, destijds met Parkheuvel de eerste driesterrenchef van Nederland, Margo Reuten van Da Vinci** in Maasbracht, Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve** in Waalre en Edwin Vinke van De Kromme Watergang** in Hoofdplaat. Ook Joop Braakhekke van Le Garage (Bib) is bij het De La Mar-theater. Jilt Cazemier van De Vlindertuin* in Zuidlaren heeft zich ook gemeld.

10.33 Michelin ontvangt vandaag 700 gasten, waarvan 100 vips en 150 journalisten. Overige gasten zijn hoteliers en restaurateurs. Wie zijn er?

10.21 Carsten Klint van Central Park uit Voorburg is op locatie gespot door onze redactie. Net als Bobby Rust, chef van Bridge*, Onno Kokmeijer van Ciel Bleu**, Dennis Kuipers van Vinkeles* in Hotel The Dylan, Sidney Schutte van Librije’s Zusje** in het Waldorf Astoria in Amsterdam. Librije’s Zusje kreeg op haar nieuwe locatie vorig jaar direct twee sterren van Michelin. Uit Zeeland,Breskens, zijn de ondernemers van Spetters* binnen.Chef Laurent Smallegange en sommelier Wouter Denessen. Schilo van Coevorden van Taiko in het Conservatorium Hotel heeft zich ook gemeld.

10.11 Jan de Wit van Le Restaurant* – een thuiswedstrijd voor hem – heeft zich ook gemeld. Net als Luc Kusters van Bolenius en sommelier Johan Kragtwijk van Karel V. Soenil Bahadoer van De Lindehof is er ook bij. Hij kreeg eind 2014 zijn tweede ster. Bolenius en Karel V zijn (nog) niet in bezit van een ster. Karel V raakte hem kwijt eind 2013.

9.57 Media zijn er genoeg in Amsterdam… Maar welke chefs hebben zich al gemeld bij het De La Mar Theater? Ontvangst vanaf 10 uur, presentatie begint om 11 uur. Jonnie en Therese Boer van De Librije*** zijn gespot. Evenals Erik van Loo van Parkheuvel** en ook ‘Bibendum’ is er in levende lijve aanwezig. Tonny Berendtsen van De Kromme Dissel* uit Heelsum is ook in Amsterdam. Behoudt hij zijn ster dan is hij met 45-jaar recordhouder voor Nederland.

9.22 Mario Ridder op BNR Radio. Samen met de verslaggever bakt hij een spiegelei in Rotterdam. Ridder zegt: ‘Ik sta redelijk ontspannen, omdat ik niets te verliezen heb. Het kan alleen positief uitpakken. Een ster zou hier zorgen voor extra klandizie. En voor mijn brigade zou ik het een enorme waardering vinden voor het harde werken.’

8.34 Op Twitter en op Facebook wordt verder gespeculeerd. We wachten de feiten af. De presentatie in Amsterdam start om 10 uur. Twee collega’s van Misset Horeca zijn aanwezig, Demian van der Reijden en Hans van de Meeberg, @demianvdreijden en@hvdmeeberg.

7.13 Aandachtspunten voor vandaag?

Joelia - Mario Ridder Rotterdam. Michelin nam Joelia in de gids voor 2015 niet op. Het restaurant opende pas begin 2015 in het Hilton in Rotterdam. De Zwettheul in Schipluiden verloor haar twee sterren. Hier ging chef Joris Peters verder vanaf 8 januari onder de naam Aan de Zweth.

Merlet, Schoorl: Hier nam afgelopen zomer Jonathan Zandbergen het keukenstokje over van Frank van Enter. Van Enter gaat voor zichzelf beginnen in Warmenhuizen.

Bridges, Amsterdam: Hier nam eind september 2014 chef Joris Bijdendijk afscheid. Hij werd opgevolgd door Bobby Rust. Bijdendijk vertrok naar het nieuwe Rijks Restaurant in Amsterdam. Weet Rust de ster te behouden? Dat was wel het geval in de gids voor 2015. En krijgt Bijdendijk in Amsterdam een ster?

Seinpost van chef Gert-Jan Cieremans in Scheveningen wijzigt haar koers per 30 november 2015. Michelin kreeg hierover een brief maar kon voor de gids 2016 nog niet eten bij Cottentree Mer, zoals Seinpost nu heet. Seinpost is sinds 2005 in bezit van een Michelinster.

Bib weg - een ster?
In theorie maken de restaurants die hun Bib eerder dit jaar kwijtraakten een kans op een ster. Dit zijn dit jaar: Zout & Citroen in Oosterhout van chef Bram Helleman. Restaurant Jerome in Valkenburg van Jeroen Trimbos en ‘t Gesprek in Wageningen van chef Gerwin Diekes.

Geruchten/speculaties
Kanshebbers op hun eerste ster. Deze namen worden genoemd door kenners/bloggers of 'gewoon' in de wandelgangen. Zarzo in Eindhoven vanAdrian Zarzo Habraken, een chef die ervaring opdeed in de keuken van Jonnie Boer en werkte bij Francois Geurds, toen nog als sommelier in de zwarte brigade. Al sinds 2013 zijn eigen zaak in Eindhoven.

Een ster naar Utrecht? Krijgt Karel V haar eind 2013 verloren ster terug? Of krijgt Podium onder de Dom van de GaultMillau Belofte van het Jaar Leon Mazairac een eerste ster?

Voormalig sterchef Edwin Kats, nu patron-cuisinier van Noble in Den Bosch wordt tevens genoemd als ster-kandidaat.

Eelco van Wieringen tipte in de print-uitgaven van Misset Horeca De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Astrid Schreuders noemt O&O in St. Willibrord.

7.03 Als De Kromme Dissel uit Heelsum vandaag haar ster behoudt, is dit restaurant dat toebehoort tot het Bilderberg hotel Klein Zwitserland al 45 jaar op rij in het bezit van een ster. Een Nederlands record. Voor chef Tonny Berentsen - sinds 1991 werkzaam voor De Kromme Dissel - blijft de dag van de Michelinpresentatie ‘het spannendste moment van het jaar.’

06.49 Nederland telt nu nog 79 restaurants met een Michelinster, 19 restaurants met twee sterren en twee restaurants met drie sterren, De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen. Samen exact 100 restaurants.

06.30 Michelin presenteert de rode gids voor Nederland dit jaar in Amsterdam. Na enkele jaren Maastricht, verhuist de sterrenshow naar de hoofdstad. De presentatie is in het De La Mar theater. Michael Ellis is volgens het programma aanwezig bij de presentatie.

Hoofdinspecteur Werner Loens zei zaterdag 5 december voorafgaand aan de presentatie dat het weer iets beter gaat met de Nederlandse toprestaurants. 'Het begint te swingen in de Nederlandse restaurants. Het publiek bestaat op dit moment grotendeels uit zakenlieden die komen lunchen', aldus Loens op nu.nl