Team van Culinair Centrum Beverwijk wint Dobla Pastry Battle

Team van Culinair Centrum Beverwijk wint Dobla Pastry Battle

The Dobla Pastry Battle Edition NL, de patisseriewedstrijd voor banket- en chocoladeprofessionals, is dit jaar gewonnen door Tineke Hendrikse en David de Jong van Culinair Centrum Beverwijk. De winnaars streden tegen zes andere deelnemers tijdens de battle op de Horecava.

'Waar sommige teams uitblonken in één bepaalde opdracht, waren Tineke en David de hele wedstrijd stabiel', aldus de jury. 'Zij hebben bewezen dat je in een wedstrijd als deze geen grote fouten kan maken en bij elke opdracht goed moet scoren. Ze wisten bovendien grote indruk te maken met de Blackbox-opdracht; hun tarte tartin kreeg bijna een perfect score.'

Na winnaars Tineke Hendrikse en David de Jong van Culinair Centrum Beverwijk eindigde het team van het Okura Hotel, dat bestond uit Amy Kotterer en Rick van der Drift, dit jaar op de tweede plaats. Anika van der Veen en Stephanie van Sonderen van Albertema en Sanadome maakten het podium compleet.

Winnaar Tineke Hendrikse: 'Ik ben totaal verrast! Toen bleek dat Amy en Rick tweede waren geworden, was ik ervan overtuigd dat wij buiten de prijzen waren gevallen. Ik kon me niet voorstellen dat wij boven hen zouden eindigen. Maar toen wonnen we toch! Onze kracht is, denk ik, dat David en ik heel veel getraind hebben. We konden haast zonder woorden alles maken; we wisten precies wat we moesten doen. Daarnaast kwam David's creativiteit goed tot uiting bij het maken van de Blackbox-opdracht.'

Het winnende patisserieduo van Culinair Centrum Beverwijk ging niet alleen naar huis met de titel, maar ook met de kampioensbelt en de hoofdprijs van €2500,- van Dobla. Daarnaast ontvingen ze een bakkersmes van Wüsthof en krijgen ze een gastles van toppatissier Maurits van der Vooren.

Meer aandacht voor patisserie

Harm Jansen, van Dobla: 'Vorig jaar organiseerden we The Dobla Pastry Battle voor het eerst in Nederland. Ook dit jaar zijn we weer onder de indruk van de bijzondere creaties en verbluffende smaakcombinaties. Een moderne twist geven aan een klassiek dessert kan op vele manieren, dat vergt creativiteit. Wij als Dobla waren zeer onder de indruk van het talent en de gepresenteerde desserts. Patisserie krijgt niet altijd de aandacht die het verdient, maar vandaag hebben we het weer in de terechte spotlight gezet.'

De wedstrijd is er voor alle koks en patissiers die passie, affiniteit en de juiste skills hebben om diverse rondes patisseriegevechten te overleven. The Pastry Battle van Dobla vindt over de hele wereld plaats en in Amsterdam speelt de battle zich af in samenwerking met het Gastronomisch Gilde.

De zeven deelnemende teams, bestaande uit een leermeester en zijn of haar leerling, streden in drie rondes om de titel: 'Dobla Pastry Battle Champion NL 2019'. Het thema van de wedstrijd was: ‘All Time Favourites’, oftewel klassieke gerechten in een nieuwe uitvoering, die een gevoel van nostalgie opwekken.

De rondes bestonden uit het maken van een klassieke ‘Charlotte Russe’ desserttaart, friandises en de black box-opdracht: het maken van een Tarte Tatin. In de black box troffen de deelnemers ananas, peer en appel aan. De keuze voor het deeg bestond uit filodeeg, bladerdeeg of loempiavellen. De kandidaten waren verplicht om op zijn minst één van deze fruit- en deegsoorten te gebruiken voor in de Tarte Tatin.

Winnaars per categorie

Volgens de punten van de jury, scoorden de volgende deelnemers het beste op de hierna genoemde categorieën:

  • Charlotte Russe: Anika van der Veen en Stephanie van Sonderen van Albertema en Sanadome
  • Friandises: Ruben van Trigt en Bram Wakker van Top’s Edelgebak
  • Black box / Tarte Tatin: Tineke Hendrikse en David de Jong van Culinair Centrum Beverwijk.