Han Ji kookt menu's voor betere lichamelijke balans

Han Ji kookt menu's voor betere lichamelijke balans

Han Ji kookt deze zomer een speciaal menu in zijn restaurant Zheng in Den Haag. Dit 'Royalties Yin Yang menu' zorgt voor een betere lichamelijke balans op basis van de traditionele Chinese geneeskunde. Met de juiste ingrediënten ondersteunt het eten het lichaam van de gasten.

Voormalig sterchef Han Ji doet dit ter ere van het eenjarig bestaan van Restaurant Zheng in Den Haag. Han Ji: ‘Het is een menu op basis van de kennis van wetenschappers, artsen en voedingsdeskundigen, dat met de juiste producten en kruiden, afgestemd op het seizoen, de organen ondersteunt. Ook brengt het de 14 meridianen (energiebanen) in ons lichaam in balans en zorgt het diner voor een boost voor je gezondheid.'

De traditionele Chinese voedingsleer en het keizerlijk dieet vormden voor chef Han Ji, de inspiratie voor een nieuw concept binnen zijn restaurant.

Vanaf deze zomer introduceert hij elk seizoen een nieuw menu met de producten en voedingsstoffen waar ons lichaam in die periode het meeste baat bij heeft. In het vijfgangenzomermenu zitten bijvoorbeeld kingfish, garnalen, makreel, ananas, watermeloen en diverse kruiden. Hiermee brengt de chef de gasten terug in balans.

Het zomerseizoen is verwant aan het vuur-element. De warmte zorgt ervoor dat we meer bewegen en zweten om als het ware te detoxen. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is de zomer verbonden aan onze hart Meridiaan, de dunne darm Meridiaan en organen die hier direct mee in contact staan.

Chef Han Ji

Han Ji komt oorspronkelijk uit Qingdao in China. Hij kwam in 1999 naar Maastricht om Internationale Economie en Econometrie te studeren. Tijdens zijn studie werkte hij in een restaurant waar hij zijn liefde voor gastronomie ontdekte. Later begon hij diverse restaurants met naast lekker eten, een rol voor gezondheid en de Chinese cultuur.

Zijn doel is om voor te lopen, want om relevant te blijven moet je als ondernemer blijven innoveren. Han Ji blijft zichzelf dan ook uitdagen om nieuwe ingrediënten te ontdekken, vernieuwende gerechten te serveren en Chinese concepten te ontwikkelen die in Nederland nog niet bestaan. Zo verzekert hij zijn gasten altijd van een unieke en ultieme Chinese beleving. Eerder introduceerde de chef bijvoorbeeld een thee-menu.

Onder Han Ji’s onderneming de Han Group vallen naast Restaurant Zheng (voorheen Michelinsterrenrestaurant HanTing), ook UMAMI by Han, Umami Picnic, Red Chilli en Streetfood by Han.

han ji

Chinese voedingsleer

Volgens de Chinese voedingsleer staat voedsel gelijk aan medicijnen en is het dé tool om gezond te worden én te blijven. Al onze organen zijn gekoppeld aan vijf natuurlijke elementen – hout, vuur, water, metaal en aarde – die op hun beurt verbonden zijn aan de vijf seizoenen van de Chinese kalender – lente, zomer, midden-zomer, herfst en winter.

Elk voedsel en kruid maakt een connectie met deze elementen én energiebanen en/of organen in ons lichaam. Ons lichaam kent in totaal 14 meridianen die als energiebanen (Qi) door ons lichaam stromen. 12 Van deze banen vormen een Yin Yang paar, elk Yin orgaan is verbonden aan een Yang orgaan.

Met Yin en Yang in balans stromen de energiebanen goed door en blijven we volgens de Chinese voedingsfilosofie gezond. Een voorbeeld: selderij is een Yin kruid dat verbonden is aan het energie-element ‘metaal’ en aan onze longen. En omdat deze energie de drive is achter de herfst, is dit seizoen dé tijd om dit kruid te eten en de longen te ondersteunen. Zo kent elk seizoen de beste ingrediënten.