En nee, natuurlijk is er geen totale controle over het virus. De vraag is of dat überhaupt kan. We zullen moeten accepteren dat er besmettingen bij gaan komen. Dat kun je beheersbaar maken door veel te testen en mensen die (mogelijk) besmet zijn in quarantaine te plaatsen. Daarnaast moeten we mensen die een groot risico lopen om aan het virus te overlijden, hoogbejaarde ouderen en kwetsbaren, goed beschermen.
Het kabinet denkt nu aan een versoepeling per 1 juni voor horecazaken met een terras. Waarschijnlijk neemt het kabinet daar op 6 mei een besluit over. Dat is fijn voor de zaken met een terras, maar natuurlijk dramatisch voor zaken zonder.
Veel meer horecazaken kunnen zich heel snel gereedmaken voor heropening. Ook horecaondernemers snappen dat de horeca niet gewoon weer open kan en kunnen, net als de supermarkten en bouwmarkten, hun verantwoordelijkheid nemen en de kans op besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk tegengaan.
Ze kunnen plastic schermen plaatsen, (nog) hygiënischer werken, het aantal bezoekers reguleren, een streng deurbeleid voeren, hun zaak anders inrichten, bezoekers temperaturen, een leeftijdscheck invoeren en optreden als er onveilige situaties ontstaan.
Voor horecaondernemers is dit geen onoverbrugbare hobbel. Ze nemen al veiligheidsmaatregelen tegen geweld en criminaliteit, treden op bij alcohol- en drugsoverlast, ontmoedigen en verbieden het roken, voldoen aan hygiënestandaarden en houden zich aan de strenge eisen van voedselveiligheid. Corona-maatregelen kunnen er dus ook nog wel bij. Horecaondernemers kunnen alleen niet voor 100% garanderen dat er helemaal geen besmettingen zullen plaatsvinden. Net zomin als een woonwarenhuis of bouwmarkt dat kan.
Ondernemers kunnen wel laten zien wat ze doen om het risico op verspreiding van het virus te verkleinen. Gasten bepalen zelf of voor hen het risico op besmetting aanvaardbaar is. Risico's zijn er altijd: als je in de auto stapt, een vliegtuig neemt of een ritje maakt in een achtbaan.
Vertrouw op de ondernemer die zijn verantwoordelijkheid neemt. En op die miljoenen Nederlanders die al hebben laten zien hun verantwoordelijkheid te kunnen nemen door zich te houden aan de regels van de ‘intelligente lockdown’. Als de horeca zonder extra steun gesloten blijft, bepaalt de overheid welke bedrijven omvallen. Als de horeca weer open is, bepaalt de gast welke horecazaken gaan overleven.
Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.