Ein-de-lijk is het 1 juni

Ein-de-lijk is het 1 juni

De heropening horeca: eindelijk is het zover en mag de horeca voorzichtig weer open. Later dan gewenst en met minder gasten dan gewild, maar het mag nu niet anders.

Er is met man en macht door brancheorganisaties en ondernemers gestreden voor de horeca. Voor soepelere regelgeving, voor meer overheidssteun, voor gunstigere voorwaarden voor leningen, voor tegemoetkoming in huur en andere vaste lasten. Niet alles is gelukt, maar veel ook wel en we moeten door. Eerst tot 1 juli. Daarna mogen meer gasten in de horeca worden verwelkomd.

Voor nu is het feest. Het geeft enorm veel energie om weer te mogen beginnen. Ondernemers maakten mooie video's om de herstart alvast te vieren. Horecaondernemers in Utrecht namen zelfs een speciale heropeningsvideoclip op. 

Iedereen in de horeca heeft zich de afgelopen weken geworsteld door het woud van regelgeving. Wat mag nu wel en wat mag niet. De regels veranderden met de dag. Bovendien heeft elke gemeente  haar eigen beleid. Hoe bepaal je de looproutes? Hoe zet je je tafels neer? Hoe neem je de gezondheidscheck af bij je gasten? Hoe bedien je coronaproof? En hoe verdien je geld?

Het blijft zoeken naar de balans tussen regels uitvoeren en gastvrijheid”

De horeca heeft keihard gewerkt om 1 juni veilig te heropenen. We vroegen 12 ondernemers hoe ze het hebben aangepakt. Thema-kamers in het restaurant, wijken met alleen maar tweetjes of viertjes, een stoplicht voor de toiletten, uitserveren op een bijzettafeltje, werken in shifts en de hele tijd zoeken naar een balans tussen regelgeving en gastvrijheid. Want hoe bied je gastvrijheid als je afstand moet houden?

De meeste ondernemers richten hun pijlen op juli, want met alleen 30 gasten binnen kun je geen geld verdienen. Toch willen ze positief blijven, ondanks de gigantische verliezen die zijn geleden en die dit jaar niet meer worden goedgemaakt. Er zijn grote verschillen tussen ondernemers met grote terrassen en ondernemers met een kleine zaak zonder terras. Voor een aantal ondernemers is dicht blijven nu zelfs verstandiger dan opengaan. Voor hen is het lastig om lichtpuntjes te blijven zien. Daarom moeten de regels snel versoepeld worden, zodat ook cafés en andere kleine zaken kunnen blijven bestaan.

Wat de lockdown ook heeft laten zien, is dat de horeca een belangrijk onderdeel uitmaakt van het sociale leven. Het brengt saamhorigheid, gezelligheid en vrolijkheid. In de horeca wordt het leven gevierd. Nu dat even niet meer kon, werd het belang daarvan voor heel veel mensen pas echt duidelijk. Nu gaan we weer open en kan de horeca doen wat ze het allerliefste doet: gastvrijheid bieden en de wereld een beetje gezelliger maken.

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca.

Bekijk deze collectie

Financieel gezond

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.