Meyer, Yip en Hinloopen: 'Geef horeca een paar dagen de tijd om voorraden op te maken'

Meyer, Yip en Hinloopen: 'Geef horeca een paar dagen de tijd om voorraden op te maken'

Als de horeca de deuren moet sluiten, laat die maatregel dan pas over een paar dagen ingaan. Cafés en restaurants hebben tijd nodig om hun ingekochte voorraden op te maken, zeggen horecaondernemers Laurens Meyer, Won Yip en Martin Hinloopen.

'Ik hoop echt niet dat we vanavond direct dicht moeten', zegt Won Yip tegen het ANP. 'Dan moet er weer een hoop eten worden weggegooid.' De ondernemer heeft begrip voor de maatregelen, maar vindt dat zaken een paar dagen de tijd moeten krijgen om zich te kunnen voorbereiden.

Dat vindt ook Maarten Hinloopen, voorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en ondernemer op de Grote Markt. 'Het zou absoluut beter zijn als we onze voorraden kunnen uitverkopen.' Ook Laurens Meyer is het met de oproep eens. 'We hebben de vorige keer tonnen aan voedsel moeten weggooien. We hebben het uitgedeeld aan personeel, naar de voedselbank gebracht, maar er is ook heel veel in de containers beland.'

Symboolpolitiek

Hinloopen en Meyer zijn het oneens met de mogelijke sluiting van de horeca. 'Ik vind het symboolpolitiek', zegt Meyer. 'Het virus verdwijnt er niet van. We moeten met maatwerk kijken hoe we mét het virus kunnen leven. Daar heeft de horeca ook al allerlei ideeën voor aangedragen.'

Yip vindt sluiting alleen te rechtvaardigen als ook andere sectoren helemaal dichtgaan. 'De horeca is nu opnieuw de kop van Jut. Sportscholen mogen bijvoorbeeld misschien wel openblijven. Ik heb begrip voor de maatregelen, maar alleen als we overal doorpakken. Anders heb je geen enkele garantie dat het iets gaat helpen.'

Strengere maatregelen verwacht

Eigenlijk gaat iedereen er vanuit dat de horeca niet ontkomt aan opnieuw een periode van volledige sluiting, nadat al enkele weken geleden de sluitingstijd werd vervroegd naar 22.00 uur.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om niet 'rücksichtslos' de horeca te sluiten als maatregel tegen de oplopende coronabesmettingen. In plaats daarvan zouden de plannen van de sector, die voorzien in slimme maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, moeten worden gevolgd.

Vakbond FNV is teleurgesteld over de verwachte nieuwe coronamaatregelen die het kabinet voor de horeca wil aankondigen. De sector wordt 'disproportioneel hard aangepakt', aldus de vakbond, die pleit voor aanvullende steunmaatregelen vanuit de overheid.

Ook KHN reageerde teleurgesteld op de uitgelekte plannen van het kabinet. Voorzitter Robèr Willemsen zegt dat ‘iedere maatregel voor de horeca feitelijk neerkomt op een lockdown’. ‘Dat is niet te doen. Teleurstellend, want het probleem zit niet in de horeca. Het kabinet heeft een blinde vlek voor de horeca.’

Plan KHN

Afgelopen weekend diende KHN samen met branchevereniging MKB-Nederland een plan in bij Economische Zaken. Dat stelt alternatieve, slimme maatregelen voor, zoals een horecabedrijf beoordelen op de functie en de activiteit, zoals eten en drinken, vergaderen of slapen. Ook willen de brancheverenigingen een coronamaatregelentool waar ondernemers specificaties van zijn of haar bedrijf kan invullen. Denk aan het aantal vierkante meters, de regio en hoe de ventilatie geregeld is, maar ook hoe er met mondkapje om wordt gegaan en of er kuchschermen zijn.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.