Horeca ziet grootste krimp in startende bedrijven

Horeca ziet grootste krimp in startende bedrijven

Het aantal stoppende ondernemingen is al zes maanden op rij hoger dan in dezelfde maanden in 2019. Daarnaast laat de horeca van alle sectoren de grootste krimp zien in het aantal startende bedrijven in vergelijking met vorig jaar, blijkt uit de Trendrapportage Bedrijfsleven van de Kamer van Koophandel..

De groei van het aantal startende bedrijven in de horeca vanaf het begin van de coronacrisis elke maand negatief is geweest. Het aantal startende horecaondernemingen nam in oktober af met 37 procent in vergelijking met oktober vorig jaar. Dit blijkt uit de Trendrapportage Bedrijfsleven, die de Kamer van Koophandel voor de tweede keer publiceert.

De horeca is daarmee de sector met de laagste groei in vergelijking met 2019 als het gaat om starten. De detailhandel is wederom de sector met de hoogste groei van het aantal startende ondernemingen in vergelijking met 2019. Deze groei bedroeg in oktober 30 procent ten opzichte van oktober 2019. Toch zijn gedurende de coronacrisis, van maart tot september, 4700 nieuwe horecazaken gestart, meldde de Kamer van Koophandel eerder al.

Stoppers vs starters

In oktober was het totaal aantal stoppende ondernemingen 16.100, tegenover 11.137 in oktober 2019, een toename van 45 procent. Het aantal starters is in oktober 2020 in vergelijking met dezelfde maand in 2019 nauwelijks toegenomen, van 21.230 naar 21.338, dat is 1 procent.

In juni nam het aantal starters het meest toe, met 20 procent in vergelijking met juni 2019. In dezelfde maand nam ook het aantal stoppers het meest toe, met maar liefst 67 procent in vergelijking met dezelfde periode het jaar ervoor. Eind oktober was het totaal aantal bedrijven in Nederland 2.060.188.

'Coronatransformatie zet door’

KvK heeft prof. dr. Erik Stam, hoogleraar Strategie, Organisatie en Ondernemerschap aan de Utrecht University School of Economics, gevraagd de cijfers uit de Trendrapportage Bedrijfsleven te duiden. Volgens Stam laat deze rapportage zien dat er sprake is van een ‘coronatransformatie’.

Stam: ‘Het aantal stoppers groeide weer fors in oktober, maar is nog steeds lager dan het aantal starters. Veel mensen blijven een bedrijf starten. Er is een verschuiving van starten in de (toeleveranties aan) hotels en horeca naar de (ondersteuning) van online consumeren en produceren. De Nederlandse bedrijvendynamiek laat steeds duidelijker een coronatransformatie zien.’

Download hier de Trendrapportage Bedrijfsleven oktober 2020

KvK-Trendrapportage-oktober-2020.pdf

Download