Ook Amsterdam geeft korting aan ondernemers die gemeentelijk vastgoed huren

Ook Amsterdam geeft korting aan ondernemers die gemeentelijk vastgoed huren

Net als Rotterdam komt ook Amsterdam huurders van gemeentelijk vastgoed tegemoet die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Eerder maakte de gemeente Amsterdam al bekend €10 miljoen te hebben uitgetrokken om bepaalde huurders te helpen, nu wordt de regeling voor een bredere groep ondernemers beschikbaar.

Amsterdam komt voor ondernemers die hun pand van de gemeente huren met een korting van 50 procent voor de maanden waarin het gehuurde noodgedwongen gesloten is, en een korting van 20 procent voor de maanden waarin huurders er maar beperkt gebruik van hebben kunnen maken. Dit is vergelijkbaar met de regeling die Rotterdam begin maart aankondigde.

Geen of substantieel minder inkomsten

Huurders krijgen een huurkorting als zij door de coronamaatregelen geen of minder gebruik kunnen maken van hun panden, ruimtes en terreinen en niet in aanmerking komen voor andere gemeentelijke ondersteuningsregelingen.

Voorwaarde om in aanmerking te komen is wel dat de huurder kan aantonen door de coronacrisis geen of substantieel minder inkomsten te hebben. In de portefeuille gemeentelijk vastgoed zitten onder meer horeca-, winkel- en bedrijfspanden. In totaal verhuurt Amsterdam zo'n 1500 objecten.

Uitgestelde huur biedt geen perspectief

‘De maatregelen duren langer dan we aan het begin van de coronacrisis hadden kunnen voorzien’, zegt wethouder Touria Meliani (vastgoed). ‘Bij sommige huurders staat het water aan de lippen. Ook al hoeven onze huurders nu geen huur te betalen, tegen een grote berg uitgestelde huur aankijken is geen goed perspectief en zorgt voor veel stress.’

Daarom heeft de gemeente nu besloten alle huurders van gemeentevastgoed korting te geven. ‘Dat kan gaan om horecabedrijven die hun plek niet konden gebruiken. Als die alle huur moeten betalen, gaan ze failliet', zegt de wethouder in Het Parool.

Ongeveer 1300 gemeentehuurders komen voor de korting in aanmerking. Dan moeten ze wel gebruikmaken van steunmaatregelen van het kabinet zoals TVL (tegemoetkoming vaste lasten) of de TOGS-bijdrage van 4000 euro. Van starters of eenmanszaken die daar geen recht op hebben, wordt individueel beoordeeld of er recht is op huurkorting.

Bovenop bestaande pakket maatregelen

De huurkorting komt namelijk bovenop het bestaande pakket vanuit de gemeente Amsterdam. De gemeente biedt al een jaar de mogelijkheid om huurbetalingen uit te stellen en start geen incassotrajecten. Ook heeft de gemeente voor haar huurders een coulante terugbetalingsregeling, waarmee ze in zes jaar en rentevrij de huurschuld kunnen afbetalen. De huurkorting gaat in met terugwerkende kracht vanaf 15 maart 2020 en zal in ieder geval gelden tot 15 maart 2021. Na die datum wordt er gekeken of het mogelijk is de korting te verlengen.

Rotterdam en Den Haag

De gemeente Rotterdam kondigde begin maart eveneens aan de verschuldigde huur van gemeentelijk vastgoed gedeeltelijk kwijt te schelden. Den Haag bood in oktober al een deel van de huurders van gemeentelijk vastgoed steun door het gedeeltelijk kwijtschelden van huur. Vanwege het lang aanhouden van de lockdown heeft de gemeente nu besloten om nogmaals met steunmaatregelen te komen. De details van dat tweede steunpakket worden de komende tijd uitgewerkt.

Vorig jaar al hielpen veel gemeenten horecaondernemers door de precario (deels) kwijt te schelden.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.