Nederlandse chefs op Uqonic Chefs, nieuw platform voor luxe bezorgmaaltijden

Nederlandse chefs op Uqonic Chefs, nieuw platform voor luxe bezorgmaaltijden

Uqonic Chefs is een nieuw, internationaal platform voor bezorgmaaltijden op hoog niveau. Vooralsnog beschikbaar in Engeland, Zwitserland en Nederland. Het platform bouwt op de achtergrond aan een fanbase en een netwerk van chefs. De eerste Nederlandse chefs hebben zich al aangesloten.

Wie naar de site van Uqonic Chefs gaat, ziet niet veel meer dan een aanmeldformulier waar land, postcode en mailadres kunnen worden achtergelaten. Er is niet te zien wanneer de service start en welke chefs aangesloten zijn.

Maar via social media hebben in Nederland in ieder geval Sidney Schutte van Spectrum** en Joris Bijdendijk van Rijks* al laten weten dat ze onderdeel zijn van het aanbod van Uqonic Chefs. Op de social mediakanalen van het platform zijn dit ook de enige chefs die genoemd worden.

'Ik ben benaderd voor de pilot', zegt Schutte. Uqonic wil volgens hem eerst in het buitenland uitrollen voor ze meer Nederlandse chefs aansluiten. 'Ze hebben me een paar jaar terug al eens gevraagd voor een ander project, dat vond ik toen niet helemaal passen. Nu kwamen ze middenin de coronacrisis weer bij me. Dit is echt wat anders, het is high end, er is goed over nagedacht. Het moet een wereldwijd platform met alleen maar topchefs worden.'

Ook voor het buitenland zijn de eerste (grote) namen bekend. Zo sluit onder meer Andreas Caminada van Schloss Schauenstein*** in Zwitserland aan en in Frankrijk Mauro Colagreco van Mirazur*** (nr 1 in St Pellegrino World's 50 Best 2019).

Het platform Uqonic Chefs is een initiatief van Gate Gourmet, onderdeel van Gate Group, een van oorsprong Zwitserse luchtvaartcateraar. Uqonic Chefs is gevestigd op Schiphol. Gate Group lanceerde de naam Uqonic al in 2016 als ‘totaalretailconcept’.

Het concept werkt met maaltijdboxen, die thuis opgewarmd dienen te worden. 'Als je wil, kun je er ook een chef bij huren die de gerechten afmaakt en serveert', zegt Schutte.

Het minimale bestelbedrag is €70, wat een indicatie is voor het prijsniveau van de maaltijden. Bezorgen kost nog eens €10 extra, behalve bij bestellingen boven de €120. Bezorgen vindt vervolgens plaats tussen 15.00 en 18.00 uur.

'Ik heb zo'n 10 gerechten die nu op de kaart staan of eerder op de kaart gestaan hebben bij Spectrum. Die heb ik allemaal opnieuw ontwikkelt om ze geschikt te maken voor een box.' Daarbij kan Schutte putten uit de ervaring die hij opdeed bij het ontwikkelen van de menu's de business class van KLM. Ook Gate Group heeft uitgebreide ervaring in hoe gerechten goed blijven tijdens transport.

'Ik heb de recepturen ontwikkeld en ben toen ongeveer een maand gaan proefkoken met het team van Gate Group. Zij hebben op hun locatie op Schiphol een deel van de enorme keuken daar helemaal vrijgemaakt voor dit project en er ook een apart team voor.'