KHN: 'Dit is haast misdadig'

KHN: 'Dit is haast misdadig'

Het kabinet laat ondernemers in de horeca 'keihard vallen in het zicht van de haven', zegt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) op het kabinetsvoornemen om de coronasteun per 1 oktober af te bouwen. KHN, dat het stoppen van de steun 'haast misdadig' noemt, bepleit nogmaals het verlengen van de coronasteun vanaf die datum.

Volgens KHN is de horeca pas weer open sinds 26 juni, gelden nog altijd beperkingen zoals de 1,5 meter-maatregel en zal het herstel voor de horeca nog lang duren. KHN zegt dat de meeste horecaondernemers kampen met cashflowproblemen en dat er weinig geld is om te investeren. Het probleem zit volgens de organisatie met name in het uitblijven van internationaal toerisme en internationaal zakelijk verkeer, congressen en evenementen. Die worden pas na 2022 weer 'substantieel', zegt KHN. Clubs en het nachtleven kunnen daarnaast op zijn vroegst pas op 1 november weer open.

KHN vreest dat er in de laatste maanden van dit jaar en volgend jaar veel zaken zullen omvallen en de positie van werknemers onder druk komt te staan als de steun per 1 oktober wegvalt. 'Het is onacceptabel en niet uit te leggen dat de restricties doorlopen maar de steun stopt. Bedrijven zitten zonder reserves en/of met een grote schuldenberg', aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. KHN wil ook een schuldenfonds om de afbouw van schulden - met name aan coronagerelateerde belastingschulden en huurachterstanden - te kunnen garanderen.

'Haast misdadig'

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Nu het kabinet voornemens is de steunmaatregelen per 1 oktober te stoppen, laat het kabinet wel degelijk een hele groep ondernemers keihard vallen, dit is haast misdadig. Maar de steun ademt mee met de omzet, dus het kabinet hoeft niet bang te zijn dat alle ondernemers hiervan profiteren als de steunmaatregelen wel worden doorgezet. Ondernemers willen helemaal niet aan het overheidsinfuus hangen, die willen ondernemen. Alleen de ondernemingen die op dit moment nog niet voluit kunnen ondernemen - doordat de overheid beperkende maatregelen oplegt of zelfs verplichte sluiting - zullen hier aanspraak op maken.'

Wat is er volgens KHN nodig om de ondernemers niet in de steek te laten?

Zet de NOW en TVL door met zo nodig:

  • een hoger minimaal omzetverlies;
  • een NOW-onderbouwing van de noodzakelijke personeelssterkte per nieuwe NOW-subsidieperiode;
  • een TVL met gebruik van de ruimte in het EU-steunkader.

De vormgeving kan volgens NOW en TVL-principes, maar onder verschillende steunkaders.

  1. Een schuldenfonds (bundelen, saneren belastingschuld, NOW-schuld en TVL-schuld en uitsmeren afbetaling met staatsgarantie). De uitvoering moet deels decentraal plaatsvinden om deals tot stand te brengen en de afwikkeling van betalingen kan centraal vanuit dat fonds. Uitgangspunt is continuïteit en dat voor de kleinere onderneming ook stoppen zonder opgelopen coronaschuld mogelijk wordt. De totale belastinguitstel horeca was eind mei ruim €1,1 mld.
  2. Een investering en herstelfonds met o.a. gerichte staatsgegarandeerde lening tot maximaal €100.000 (kan uit verschillende EU-steunkaders).
  3. Lagere werkgeverslasten en lagere inhoudingen op lonen. Als het kabinet het minimumloon verhoogt, dan mag dat die verhoging niet doorwerken in uitkeringen, met uitzondering van de AOW-uitkering, want dat beloont werken.
  4. Het beschikbaar maken van arbeidsmarktsubsidies, ook zonder cao-fonds.

Bij schulden en investeringen moet worden bedacht dat directeur-grootaandeelhouders niet onder de NOW-subsidie vielen, zij zijn immers geen werknemer. Dat hakt er bij rechtspersonen (bv’s) extra in. Bovendien is er een maximum aan TVL-steun dat vooral grote ondernemingen en groepen van verbonden bedrijven treft. Dat vereist nieuw maatwerk.

Resultaten KHN-Ledenenquête

Eind juli heeft KHN opnieuw een enquête onder haar leden gehouden om de economische situatie van ondernemers te peilen. Uit de resultaten blijkt dat maar 28 procent van de leden sinds juni zonder steun tot een positief bedrijfsresultaat kan komen. 39 procent heeft een negatief eigen vermogen, 40 procent heeft achterstanden belastingen en 26 procent heeft huurachterstand. De betalingsachterstanden van belastingen zijn met medianen van €19.000 tot €40.000, hotels €58.000 substantieel. Huurachterstanden komen daar nog bij met de medianen €7000 tot €15.000 en €22.000 tot €29.000 onder vrije tijd en hotels. Dat zijn voor die horecabedrijven dramatische uitkomsten. Daarom blijft KHN zich hard maken voor steunmaatregelen.