Nieuwe versie voormalig sterrenrestaurant Hertog Jan in hotel Botanic

Nieuwe versie voormalig sterrenrestaurant Hertog Jan in hotel Botanic

Gert De Mangeleer en Joachim Boudens laten hun voormalige driesterrenrestaurant Hertog Jan herrijzen in het nieuwe Hertog Jan at Botanic in Antwerpen. Het is volgens de ondernemers een intieme versie van het icoon 'Hertog Jan'. Ze gaan 22 couverts draaien en aanpassingen in het menu zijn niet mogelijk.

Bijna vier jaar na de sluiting van hun driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem keren topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens terug naar de topgastronomie. Ze ontvangen vijf oktober de eerste gasten in een vernieuwde versie van Hertog Jan at Botanic in Antwerpen.

Meerdere topchefs

Botanic is hetzelfde hotel waarin ook Jacob Jan Boerma zijn nieuwste project Fine Fleur start. Daarnaast kunnen gasten ook terecht bij chef Wouter van Tichelen die tevens een restaurant krijgt in het luxe hotel. Bij Hertog Jan at Botanic ontvangen Gert en Joachim telkens twee weken per maand in hoogsteigen persoon hun gasten. Het wordt een intieme zaak met 22 couverts. Aanpassingen in het menu zijn er niet mogelijk.

Restaurant in hotel

Hertog Jan at Botanic is een nieuw hoofdstuk in hun gastronomische verhaal dat hier en daar de link legt met het verleden maar gasten vooral opnieuw hoopt te verrassen. Beide zaken huizen in het vijfsterren hotel 'Botanic Sanctuary Antwerp' dat in de herfst van 2021 zijn deuren opent in het hart van de stad. Het hotel telt 108 kamers.

Team Hertog Jan at Botanic

Naast Gert en Joachim bestaat het team uit enkele Hertog Jan oudgedienden. Jef Poppe is al tien jaar de rechterhand van Gert. Jef vergezelt Gert op al zijn culinaire reizen en had samen met Pieter Lefevere de dagelijkse leiding over de keuken bij Hertog Jan in Zedelgem.

Ook Giel Vanparys komt terug in de keuken van Hertog Jan at Botanic. Pieter Fraeyman vervoegt zich ook weer bij de crew en wordt sommelier en restaurantmanager. Hij werkte als sommelier bij Hertog Jan in de beginjaren.

Omakasa

Het Hertog Jan team werkt volgens het Japanse principe Omakase. Het is een manier van dineren waarbij de gast zich volledig overgeeft aan de kunsten van de chef. Omakase betekent ongeveer ‘ik laat het aan jou over’. De chef krijgt carte blanche om te bereiden wat hij of zij op dat moment passend vindt. Als gast vertrouw je op de deskundigheid dat wat er op dat moment wordt bereid het allerbeste is.

Geen aanpassingen in het menu

Bij het samenstellen van het menu houdt Gert rekening met de seizoenen, de aanvoer en de logische opbouw van het menu waardoor dit een totaalbeleving wordt. Om optimaal van deze unieke en uitgebalanceerde ervaring te kunnen genieten en ervoor te zorgen dat het keukenteam zich volledig kan focussen op het menu van dat moment, zijn aanpassingen aan het menu niet mogelijk.

Interieur Hertog Jan Botanic

Benoit Viaene Architectenbureau heeft het interieur samengesteld. Warm en sereen. Zonder opsmuk waardoor de aandacht naar het bord gaat.

Gasten komen binnen via een toegangspoort. Vanuit de hal zien ze al een glimp van de bedrijvigheid in de keuken dankzij de ligging twee trapjes lager. Hier start een culinaire wandeling naar de 18de eeuwse hoofdzaal met hoge plafonds en vier hoge ramen waarlangs het licht de ruimte binnenvalt.

De muren bestaan uit een gepatineerd natuurlijk materiaal met een verweerde houten vloer. Viaene kiest voor unieke gesculpteerde en gebrande houten tafels die met de hand zijn bewerkt. De bijna lege tafel komt tot leven door de subtiele imperfectie die zorgt voor een spel van licht wanneer de gast er voorbij wandelt. Op de tafel staat per persoon een kleine sokkel waarop alles gaat gebeuren: een kader waarop de gerechten gepresenteerd worden, het podium waarop Gert een compositie kan maken.

Gasten worden bediend vanuit twee hoge kasten aan weerszijden van de ruimte. De bijna doorleefde gepatineerde kasten geven de zaal een subtiele animatie. Naargelang de fase van de culinaire wandeling opent of sluit er een paneel. De zaal ademt een klassieke sfeer door haar historische verhoudingen, zonder al te conformistisch te zijn.

Bar Bulot at Botanic

Naast het gastronomische Hertog Jan opent het team van Gert en Joachim op dezelfde locatie ook een tweede vestiging van Bar Bulot, hun à la carte brasserie. Aan het roer van Bar Bulot in Brugge staan gastvrouw Elske Mostert en Chef Koen Gussenhoven die aan Frans-Belgische signatuurgerechten als tomaat garnaal en tournedos au poivre een hedendaagse uitvoering geven.

Daarbij schenken ze vooral Franse en Europese wijnen. Bij Bar Bulot geniet de gast van onvervalste brasserieklassiekers. Alles uiteraard van een superieure kwaliteit, met een hoge afwerkingsgraad en met oog voor detail, zoals je dat gewoon bent van het Hertog Jan-team.

Bar Bulot at Botanic opent de deuren rond midden oktober.