Coronapas horeca: gemeenten mogen zelf hoogte boete bepalen

Coronapas horeca: gemeenten mogen zelf hoogte boete bepalen

Gemeenten mogen zelf de hoogte van de boete bepalen voor horecazaken die weigeren om de coronapas te controleren.

Op grond van de Wet publieke gezondheid heeft de horeca een zorgplicht. 'Dit betekent dat de beheerder er onder meer zorg voor moet dragen dat de eet- en drinkgelegenheid slechts onder de gestelde voorwaarden voor publiek mag worden opengesteld', zo laat een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten weten. Tot die voorwaarden gaat vanaf 25 september 2021 ook behoren dat alleen publiek mag worden toegelaten met een geldig coronatoegangsbewijs.'

Dwangsom

Als een horecaondernemer deze zorgplicht niet of onvoldoende vervult, kan de burgemeester geen bestuurlijke boete, maar een last onder bestuursdwang, óf een last onder dwangsom opleggen. Voor het bepalen van de hoogte van een dwangsom is geen wettelijke standaard vastgelegd. 'Het vastgestelde bedrag moet in een redelijke verhouding staan tot de zwaarte van het geschonden belang en de beoogde werking van de dwangsomoplegging. Gemeenten mogen zelf de hoogte van de dwangsom bepalen. Dit is maatwerk.'

Inrichting handhaving

Hoe de handhaving wordt ingericht zal iedere gemeente voor zichzelf bepalen. Het zal dus per gemeente verschillen en onder meer te maken hebben met het aantal beschikbare boa’s, vervolgt de woordvoerder.

Coronapas

Amsterdamse horecaondernemers die steekproefsgewijs hun gasten vragen om de coronapas, zullen niet snel een boete krijgen. Dit heeft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam al aangegeven. Ze kreeg eerder al bijval van Hubert Bruls  van het Veiligheidsberaad.

Demissionair premier Mark Rutte kondigde dinsdag 14 september de komst van de coronapas aan. Alle horeca, groot en klein, moet gasten hierop gaan controleren. Zowel binnen als buiten.

Excessen

Als een horecaondernemer één op de tien gasten om een coronatoegangsbewijs vraagt, hoeft deze zich niet al te veel zorgen te maken om een boete. De burgemeester zei woensdag tijdens de raad alleen in te grijpen bij excessen. Bijvoorbeeld wanneer er ‘honderden mensen’ in cafés staan na sluitingstijd.

‘Wij hebben in het veiligheidsberaad en in de veiligheidsregio afgesproken dat we alleen handhaven bij exces. En dat verandert niet,’ aldus burgemeester Halsema. Dat de gemeente niet actief gaat handhaven, komt mede door tekorten aan boa’s en agenten waar de stad al langer mee kampt.

De Nederlandse Boa Bond en de politiebond ACP hebben ook laten weten dat de coronapas niet te handhaven is. Volgens de boabond is het controleren van coronatoegangsbewijzen in de horeca bovendien niet de taak van boa’s omdat zij zich niet goed kunnen verdedigen ‘op het moment dat het escaleert’.

Horeca in protest

Steeds meer horecazaken laten weten hun gasten niet te gaan controleren op de vaccinatiestatus. 'Een onuitvoerbaar en idioot plan' en 'misbruik van de horeca', aldus verschillende ondernemers in een reactie op de plannen van het demissionaire kabinet om controle van de CoronaCheck-app te verplichten in de sector.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.