Stille protestactie tegen lockdown van restaurant en discotheek

Stille protestactie tegen lockdown van restaurant en discotheek

Twee horecabedrijven op Ameland laten zaterdag van zich horen met een stil protest. Ze willen weer open. Restaurant Binnen en café-discotheek De Lichtboei houden gezamenlijk een silent disco op straat.

Restaurant Binnen en café-discotheek De Lichtboei in Nes op Ameland gaan zaterdagavond van 20 tot 22 dansen op straat met een silent disco.

De gemeente heeft toestemming gegeven voor deze ludieke, stille protestactie. Het initiatief wordt ook ondersteund door SVH.

Henk Huizinga van restaurant Binnen wil met dit stille protest aandacht vragen voor de benarde situatie waarin horecaondernemers door de verschillende lockdowns terecht zijn gekomen. De overheidssteun schiet tekort, het geld is op. Zaken moeten nu open om verder leed te voorkomen.

Huizinga wil graag zo snel mogelijk weer open met zijn bedrijf. ‘We hebben eerder laten zien dat we dit op een verantwoorde manier kunnen. Dat we nu weer achteraan staan, is meer dan teleurstellend. Na Table to go hebben we nu, eenmalig, Music to go. En ja: daar mag je rustig wat bij eten.

Aankondiging protest Amelander horeca

Discotheek De Lichtboei

Buurman en mede initiatiefnemer is cafe-discotheek De Lichtboei, een bedrijf dat überhaupt niet zonder muziek kan. Eigenaren Gerlof en Yvonne Brouwer zijn van mening dat ook de natte horeca op een verantwoorde manier open kan. ‘In nauw overleg met de gemeente hebben we al bewezen dat wij onze verantwoordelijkheden goed kunnen dragen. Als toeristische bestemming heb je altijd te maken met een oploop van gasten en we hebben dat op een goede en veilige manier kunnen invullen. Dat we nu nog steeds niet open mogen is niet alleen teleurstellend: ook het einde van de financiële buffers komen in zicht.’

SVH

De actie wordt ondersteund door SVH. Niet alleen omdat directeur Ricardo Eshuis al jaren op Ameland komt en in de horeca meewerkt. ‘De horeca is een betrouwbare partner gebleken in de bestrijding van de pandemie. Aan de hele maatschappij worden offers gevraagd om onze kwetsbaren te beschermen en om onze zorginstellingen te ontlasten. Met de huidige stand van zaken en met de kennis van nu, kunnen we als sector niet anders dan concluderen dat we klaar zijn om verantwoord open te gaan. Maar helaas, het mag niet van Den Haag. In die zin is de maat nu vol: de offers die gebracht worden zijn nu zo oneerlijk verdeeld, dat de horeca, samen met cultuur en evenementen, echt het kind van de rekening is. De maatregelen brengen inmiddels meer schade toe dan het virus.’

De bijdrage van SVH bestaat eruit dat tijdens het stille protest geschoolde en ervaren mensen toezicht zullen houden zodat alles binnen de geldende RIVM-richtlijnen verloopt en dat er geen overlast ontstaat.