Veiligheidsberaad adviseert kabinet één tijdstip aan te houden

Veiligheidsberaad adviseert kabinet één tijdstip aan te houden

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad adviseren het kabinet om bij het versoepelen van de coronamaatregelen voor alle sectoren dezelfde sluitingstijd aan te houden. 'Hanteer één tijdstip, dat maakt het duidelijk en makkelijker communiceren', stelt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Bij wisselende eindtijden krijg je volgens hem altijd discussie.

Eén tijdstip is toch het beste te handhaven, concluderen de burgemeesters. Vooraf vond een aantal van hen dat bijvoorbeeld theaters of voetbalstadions langer zouden mogen openblijven.

OMT-advies te star

In het OMT-advies staat dat horeca en andere sectoren om 20.00 uur dicht moeten. De burgemeesters vinden dit advies te star. 'Het mag ruimer dan dat', zegt Bruls. Hoe laat zij willen dat de horeca, bioscopen of culturele sector moeten sluiten, vertelt hij niet.

Hoeveel ruimte

Dinsdag besluit het kabinet namelijk over de versoepelingen. 'Dan wegen wij alle adviezen tegen elkaar af en kijken wij hoeveel ruimte we kunnen geven', zei minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid maandagavond in Utrecht. De besmettingscijfers stijgen hard. 'De druk op de ziekenhuizen is niet weg.'

Hoe langer je open bent, hoe groter de kans op besmetting, stelt Bruls. 'Wij moeten accepteren dat meer mensen ziek gaan worden.'

Maatregelen met buurlanden gelijk trekken

In omringende landen waar de meeste maatregelen zijn losgelaten, gebeurt dit ook. Daar is de druk op de zorgsector ook groter. Toch is Nederland volgens minister Yeşilgöz niet een-op-een met het buitenland te vergelijken, omdat daar andere regelingen zoals 2G kunnen gelden.

Daarom adviseert het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s om het beleid met de omliggende landen af te stemmen. "Het is goed om de maatregelen met de buurlanden gelijk te trekken", aldus Bruls.

Belgische cafés en restaurants mogen nog een uur langer openblijven. Het sluitingsuur schuift volgende week op naar middernacht, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers besloten. Ook zijn er weer toeschouwers welkom bij sportwedstrijden en optredens.