Geen grote incidenten tijdens De Nacht staat op: 'Euforische sfeer'

Geen grote incidenten tijdens De Nacht staat op: 'Euforische sfeer'

De protestactie De Nacht staat op is overwegend rustig verlopen. In meerdere steden openden nachthoreca zaterdagavond in strijd met de coronamaatregelen hun deuren. Bij verschillende nachtclubs en discotheken in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht was het erg druk. Veel locaties waren op voorhand uitverkocht.

Met de actie protesteerden nachtclubs en discotheken tegen de coronamaatregelen. De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. In het hele land sloten zich clubs aan bij de actie.

De gemeente Amsterdam waarschuwde vooraf met een boete van 4500 euro voor clubs die hun deuren na 22.00 uur openhielden. In de nacht van zaterdag op zondag werd voor zover bekend echter nog nergens ingegrepen in de hoofdstad.

Het was druk in de binnenstad en bij de nachtclub AIR in de Amstelstraat stonden even voor middernacht nog honderden mensen in de rij om naar binnen te kunnen. Volgens een handhaver ter plaatse is het drukker dan verwacht in de omgeving van het Rembrandtplein. De sfeer in de stad is 'uitgelaten en euforisch', zegt de Amsterdamse nachtburgemeester Ramon de Lima. 'Je merkt echt de drang om weer verbinding te maken.' Volgens De Lima staan overal in Amsterdam lange rijen. De toegangskaarten waren in de voorverkoop vrijwel meteen uitverkocht.

Waarschuwingen en boetes

In Utrecht kregen tien locaties een mondelinge waarschuwing. Poppodium De Helling kreeg volgens RTV Utrecht ook een schriftelijke waarschuwing met de oproep om uiterlijk 02.30 uur te sluiten. Daaraan werd gehoor gegeven.

Poppodium 013 in Tilburg heeft een boete van 10.000 euro gekregen, omdat er na 22.00 uur een feest gaande was. Het feest kon ondanks de boete wel doorgaan. Een feest in Het Patronaat in Haarlem werd wel beëindigd. Boa's sommeerden de club om 22.45 uur om te stoppen met optredens, waarna het publiek de locatie verliet.

In onder meer Maastricht en Groningen besloten de nachthoreca af te zien van deelname aan de protestactie vanwege het risico op hoge boetes. In beide steden vond wel een groot, illegaal feest plaats. Iets na middernacht waren beide feesten echter alweer stopgezet.

Alle acht nachtclubs die in Rotterdam meededen met de protestactie De Nacht staat op zijn gewaarschuwd en kregen het verzoek de deuren te sluiten. Volgens een woordvoerster van burgemeester Ahmed Aboutaleb hebben zich daarbij geen excessen voorgedaan.

Wel wordt tegen vier zaken een zogenoemde bestuurlijke rapportage opgesteld, op basis waarvan de gemeente bijvoorbeeld een boete of dwangsom kan opleggen. De woordvoerster kon nog niet zeggen wat de reden hiervan is. Ook is volgens haar aan het begin van de zaterdagavond in het centrum een illegaal buitenevenement beëindigd.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.