Laatste Apollo hotel is nu Leonardo: einde van hotelketen

Laatste Apollo hotel is nu Leonardo: einde van hotelketen
Opening Leonardo Hotel Breda door general manager Priscilla Seoram-Jackson en Loco Burgemeester Boaz Adank.

Met de heropening van de laatste twee Apollo hotels in Utrecht en Breda onder de vlag van Leonardo is de transitie voltooid: alle Apollo hotels (op één na) zijn nu veranderd in Leonardo Hotels. De keten Apollo Hotels bestaat niet meer.

Apollo Hotels is bijna vier jaar na de overname nu volledig getransformeerd naar Leonardo Hotels. De operatie startte in 2019 met het omkatten van Ramada Apollo Amsterdam naar Leonardo Hotel Amsterdam Rembrandtpark. In 2020 maakte eigenaar Fattal, dat Apollo in 2018 kocht, bekend alle hotels te willen omzetten naar het eigen merk Leonardo. Alleen Apollo Amsterdam, a Tribute Portfolio behoudt die naam. Vanwege de historie, ligging aan de Apollolaan en het nog lopende franchisecontract met Marriott.

Nadat Apollo Hotel Utrecht City Centre vorige maand al haar naam wijzigde naar Leonardo Hotel Utrecht City Center, draagt Apollo Hotel Breda City Centre sinds deze week de naam Leonardo Hotel Breda City Center. Het hotel in Breda was – afgezien van Apollo Amsterdam – het laatste Apollo Hotel dat van naam moest veranderen. 

Met deze laatste transformatie is de rebranding succesvol afgerond. Nu kunnen managing director Leonardo Hotels Benelux Alexander Kluit en zijn team de volledige focus leggen op verdere groei in de Benelux. Ook worden verbeteringen aangebracht in het huidige portfolio. 

Zo zijn het Leonardo Boutique Museumhotel Amsterdam City Center en het Leonardo Hotel Amsterdam City Center vanaf 1 maart geclassificeerd met vier sterren. Ook werd in het najaar van 2021 het Plaza Hotel in Antwerpen aangekocht. En de keten introduceerde recent een nieuw foodconcept in haar twee Royal hotels in Den Haag en Amsterdam: Leo's International Flavors. ‘Ondernemen zit in ons DNA en we blijven altijd zoeken naar nieuw potentieel’, aldus Kluit. 

Leonardo Hotel Utrecht City Center 

Dit bekende hotel in Utrecht heeft sinds de opening als Hotel Cafe Restaurant Smits in 1954 vele namen gedragen. Het gemeentelijk monument kent een rijke historie en ligt in het hart van de stad. ‘Toen ik vorig jaar het stokje overnam als hotelmanager van Apollo Hotel Utrecht City Centre was ik al heel trots', zegt Michelle Spork. ‘Dat het hotel snel daarna mocht worden getransformeerd naar een Leonardo Hotel maakte dit alleen maar specialer. Met dit merk op onze gevel verwachten wij snel meer buitenlandse gasten aan te trekken en hopen we Utrecht internationaal nog beter op de kaart te zetten.’

Opening Leonardo Hotel Utrecht door hotel manager Michelle Spork (links) en wethouder Klaas Verschuure (rechts).
Opening Leonardo Hotel Utrecht door hotel manager Michelle Spork (links) en wethouder Klaas Verschuure (rechts).

Leonardo Hotel Breda City Center 

In Breda werd deze week het laatste rode lintje doorgeknipt door general manager, Priscilla Seoram-Jackson en Loco Burgemeester Boaz Adank. ‘Het was aan ons de taak om deze re-branding officieel af te sluiten en dat is natuurlijk een enorme eer', zegt Seoram-Jackson. ‘Met deze afsluiting breekt een nieuw tijdperk aan. We kijken uit naar de toekomst en kunnen niet wachten om onze gasten nu te verwelkomen in het Leonardo Hotel.’ 

Naast deze mijlpaal is er nog meer  nieuws voor het hotel. Aankomende zomer start de renovatie van 40 kamers en zijn er plannen om in 2023 de begane grond te renoveren.

Opening Leonardo Hotel Breda door General Manager Priscilla Seoram-Jackson (rechts) en Loco Burgemeester Boaz Adank (links).
Opening Leonardo Hotel Breda door General Manager Priscilla Seoram-Jackson (rechts) en Loco Burgemeester Boaz Adank (links).

Na 16 jaar einde aan Apollo Hotels

Apollo Hotels was een merk van European Hotel Management, dat in 2005 werd opgericht door hotelveteranen Willem-Jan van den Dijssel, Bas Tolmeijer en Francesco Monaco. Het eerste Apollo Hotel opende in 2006 in Lelystad. Na aanvankelijk een multi-branded hotelgroep te zijn geweest, wijzigde de onderneming haar koers zo'n 8 jaar geleden door de focus te leggen op de bouw van het eigen merk Apollo. Ook werd er fors geïnvesteerd in de kwaliteit van het portfolio en openden er nieuwe hotels (Apollo Hotel Groningen in 2016 en Apollo Hotel Vinkeveen in 2017).

De groep legde zich ook toe op de ontwikkeling en exploitatie van sterke eigen f&b concepten als Floor 17 Amsterdam en ging joint ventures aan met bewezen concepten als Bierfabriek en The Harbour Club.

In 2018 verkochten de drie oprichters een succesvol uitgebouwde en solide hotelketen aan Fattal. Nu, vier jaar later, komt er 16 jaar na de opening van de eerste Apollo, een einde aan die keten.

Leonardo Hotels 

Al in 2012 werd voor het eerst gesproken over de komst van Leonardo naar Nederland. Uiteindelijk werd die stap in 2016 gezet met de overname van Best Western Leidseplein. Vervolgens nam moederbedrijf Fattal in 2018 Apollo Hotels over. Op dat moment werd al gebouwd aan Leonardo Royal Hotel Amsterdam, dat in april 2019 opende.

Vervolgens werden de eerste Apollo Hotels gerebrand naar Leonardo en maakte Fattal in 2021 bekend alle Apollo Hotels om te zetten naar Leonardo Hotels.