Minister Kuipers: nieuwe coronamaatregelen voorlopig nog niet nodig

Minister Kuipers: nieuwe coronamaatregelen voorlopig nog niet nodig

Bedrijven en organisaties hoeven voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen te nemen, maar: 'Het staat ze wel vrij om dat te doen.'

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zegt dat er zorginstellingen zijn waar medewerkers weer mondkapjes dragen en winkels waar weer ontsmettingspompjes staan. 'Ik juich dergelijke initiatieven toe', laat de minister weten over deze coronamaatregelen.

Sectoren als de horeca, kapsalons, schoonheidsspecialisten, detailhandel en sekswerkers hebben in de afgelopen maanden allemaal plannen gemaakt om zich voor te bereiden om een nieuwe coronagolf in het najaar en de winter.

Vier niveaus coronamaatregelen

Die 'maatregelenladder' kent vier niveaus. Van laag naar hoog zijn dat basismaatregelen, preventiemaatregelen, interventiemaatregelen en noodremmaatregelen. De sectoren staan nu op het basisniveau.

Het aantal coronabesmettingen neemt de afgelopen weken snel toe, en daardoor ook de druk op de zorg.”

Als ze een stapje omhooggaan, kan dit bijvoorbeeld betekenen dat coronamaatregelen in werking treden waarbij bedrijven looproutes moeten maken, kuchschermen moeten ophangen en dat bezoekers een tijdvak moeten reserveren voordat ze langs kunnen komen.

Maar volgens Kuipers is het 'nog niet nodig voor sectoren om collectief de volgende stap in de maatregelenladder te zetten naar de preventieve fase'.

Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen is in een maand tijd gestegen van ruim 400 naar meer dan 1100. De najaarsgolf is begonnen.”

Het aantal coronabesmettingen neemt de afgelopen weken snel toe, en daardoor ook de druk op de zorg. Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen is in een maand tijd gestegen van ruim 400 naar meer dan 1100. De najaarsgolf is begonnen.

'Niet meer op laagste niveau'

Precies een jaar geleden lagen er op 13 oktober minder dan 400 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Ongeveer een maand later, half november, was dat aantal gestegen tot boven de 2000. Begin december vorig jaar piekte de golf bij meer dan 2800 opgenomen coronapatiënten.

Om de corona-epidemie te volgen, gebruikt de overheid een 'thermometer'. Die staat sinds dinsdag niet meer op het laagste niveau, maar een stapje erboven. Kuipers zegt dat de overheid de ontwikkeling scherp in de gaten houdt en met nieuwe berichten komt als 'het epidemiologisch beeld en de situatie in de zorg verslechteren'.