KHN en horecabedrijven verliezen rechtszaak om coronasteun

KHN en horecabedrijven verliezen rechtszaak om coronasteun

De horecasector heeft geen recht op extra steun van de overheid voor geleden schade als gevolg van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit een vonnis van de Rechtbank Den Haag in een zaak die was aangespannen door Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en acht horecaondernemers.

Woensdag 28 september diende de bodemprocedure die KHN tegen de staat was gestart. Aan de rechter werd gevraagd voor recht te verklaren dat de overheid onrechtmatig jegens de horecaondernemers heeft gehandeld tijdens de coronacrisis en dat de overheid wordt veroordeeld de volledige schade aan horecaondernemers te vergoeden.

Voor veel ondernemers was er TVL en NOW, maar die dekten niet de werkelijke kosten, terwijl de omzet drastisch terugviel. Ondernemers die niet of nauwelijks aanspraak konden maken op de TVL en/of NOW waren nog slechter af.

Vonnis rechters

Toch krijgen de horecaondernemers geen vergoeding. De rechtbank heeft beslist dat het niet aan haar is om de regels te veranderen, of de daaruit voortvloeiende lasten te corrigeren. De rechtbank beroept zich daarbij op uitspraken, waarin alleen speciale gevallen binnen een groep die door maatregelen worden getroffen compensatie kunnen krijgen. De rechtbank is niet meegegaan in het betoog van KHN, dat in deze bijzondere situatie (een coronapandemie) het grote nadeel van de horecaondernemers vergeleken moet worden met het kleinere nadeel dat andere ondernemers in Nederland hebben geleden. Die ongelijkheid wilde de rechtbank niet weg te nemen.

De rechters bepaalden dat KHN en de horecaondernemers niet hadden aangetoond dat 'de horeca' zwaarder te lijden heeft gehad onder de coronamaatregelen dan ondernemers in andere sectoren. Sowieso vonden de rechters 'de horeca' een te brede groep omdat daar veel verschillende soorten bedrijven onder vallen die te maken hadden met verschillende beperkingen.

Bovendien vonden de rechters niet voldoende bewezen dat de acht ondernemers zwaarder getroffen waren dan andere horecaondernemers.

Teleurstelling

KHN zegt zeer teleurgesteld te zijn over de uitspraak. De brancheorganisatie is er wel tevreden over dat de rechtbank erkent dat de coronamaatregelen een last opleverden die groter is dan het normale ondernemersrisico. KHN: 'We zijn van mening dat deze uitspraak absoluut geen recht doet aan de zeer bijzondere omstandigheden die de coronapandemie hebben meegebracht. Met de advocaten van NautaDutilh zullen we het vonnis zorgvuldig bestuderen en de mogelijkheid van hoger beroep onderzoeken.'

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.