Roland Biermans wint NK Lekkerste Broodje

Roland Biermans wint NK Lekkerste Broodje

Wedstrijdveteraan Roland Biermans van Vitam is de winnaar van het NK Lekkerste Broodje 2023. Daarmee is hij de eerste ooit die deze wedstrijd vier keer heeft gewonnen

Roland Biermans van Vitam in Rosmalen won het NK Lekkerste Broodje tijdens de Horecava 2023 in de RAI Amsterdam. Zijn 'Neusje van de Zalm' bestond uit een groentebagel met onder meer 'waste' groente, winterpeen gerookt en gepekeld als zalm, huisgemaakte bitterballen met zalmvulling, kaviaar van zalm en kaviaar van pesto.

'De vierde keer, onwerkelijk', reageerde Biermans vlak na de bekendmaking. 'Ik stond eigenlijk op het punt om er na al die jaren mee op te houden, maar ik wilde toch nog één keer meedoen. Om dan te winnen, is ongelooflijk.'

De jury van het NK Lekkerste Broodje prees het winnende gerecht ten eerste vanwege de smaakcombinatie. 'Iedere hap gaf een andere beleving, maar het broodje als geheel kwam toch mooi bij elkaar.'

Verder viel de warm/koud-combinatie van de winterpeen en de bitterballen erg in de smaak. Ook was de jury gecharmeerd van het duurzaamheidsverhaal achter de bagel van Biermans, met producten uit de omgeving en aandacht voor restverwerking.

Podium met ervaring

De nummers twee en drie van het NK Lekkerste Broodje 2023 hebben in het verleden ook al eens de grootste beker in de lucht gehouden. Bas Diks van Diks Authentiek Culinair in Harreveld werd dit keer tweede met 'Mijn Achtertuin', een Achterhoeks bolletje met onder meer varkenswang, hummus van Slaege-bonen, gegrilde pompoen en Päölke-kaas.

Het brons was voor Audrey Biermans van Vitam in Rosmalen, dochter van winnaar Roland Biermans. Haar 'Golden Duck' maakte ze onder andere met gerookte eendenborst, limoen/koriandermayonaise en gekonfijte mango en gember op een tarwevrije zadenbol.

TOP 3

De volledige top 3 van het NK Lekkerste Broodje 2023:

1: Roland Biermans, Vitam

2: Bas Diks, Diks Authentiek Culinair

3: Audrey Biermans, Vitam

Aan het NK Lekkerste Broodje 2023 deden twaalf deelnemers mee. De opdracht was om ter plaatse op het podium, binnen acht minuten, vijf identieke creaties te maken, welke door de vakjury werden geproefd en beoordeeld. De jury heeft gelet op uitstraling, creativiteit, smaakbeleving, eetbaarheid, samenstelling en inkoopprijs.

De jury van het NK Lekkerste Broodje 2023 bestond uit Jan Bas van Aalderen (mede-eigenaar Museum café Het Pomphuis in Groningen en landelijk bestuurslid KHN), Foliena Feenstra (oud-winnaar Lekkerste Broodje en werkzaam bij HEYDAY Facility Management) en Martijn, Friso en Jochem Nelis van De Broodjestesters.

NK Lekkerste Broodje: oudste wedstrijd

Het NK Lekkerste Broodje is de bekendste en langstlopende wedstrijd van de Lekkerste Wedstrijden. de editie op de Horecava 2023 was de 38e.

Deelnemers moesten vijf identieke creaties maken, de beschikbare tijd is acht minuten, de maximale verkoopprijs is € 11,00 en de kostprijs is maximaal € 3,75 per creatie (exclusief loonkosten).