Chef Marco Blok vindt tijdens koken parel in oester

Chef Marco Blok vindt tijdens koken parel in oester

Het is de stille droom van iedereen die wel eens een oester openmaakt: zou er een parel in zitten? Voor chef Marco Blok van restaurant MEI in Amersfoort kwam die droom vrijdag uit, schrijft het AD. 'De eerste keer in 32 jaar dat ik met oesters werk. Heel bijzonder!'

'Ik heb ook maar meteen een staatslot gekocht', grapt Marco Blok. De kans dat je een parel aantreft in een oester wordt geschat als één op de 15.000, aldus het AD. Een zeldzaamheid dus. Blok werd dan ook flink verrast toen hij vrijdag aan de slag was met zes oesters.

'Wit bolletje'

Bij nummer drie stuitte hij op een wit bolletje. 'Ik dacht eerst dat het een gezwelletje was. Daarna kwam ik erachter wat het écht was: ‘Huh, een parel!’, dacht ik.' Blok vindt het extra bijzonder omdat hij in de keuken al 32 jaar met oesters werkt.

In januari 2020 gooien Marco en Ingeborgh Blok samen met het team van Blok’s Restaurant in Amersfoort het roer om. Ze gingen op dezelfde plek in de Krommestraat verder als restaurant MEI: een nieuw duurzaam en toekomstbestendig concept.

Afscheid van Michelinster

De veranderingen betekenen dat Blok’s ook afscheid neemt van de Michelinster die het restaurant sinds 2012 had. ‘Voor ons een logisch besluit: de waardering van Michelin heeft ons veel goeds gebracht, maar zo’n ster brengt ook veranderingen die we niet hadden voorzien en ook niet per se nastreefden’, aldus Marco en Ingeborgh. Zo zorgde de notering in de Michelingids ervoor dat de samenstelling van Blok’s’ klantenkring gaandeweg veranderde van 80 procent Amersfoorts en 20 procent extern naar 90 procent externe gasten en nog maar 10 procent Amersfoorts.

‘Voor veel van onze stadsgenoten betekende de ster een drempel, ze kozen ons wel uit voor bijzondere en feestelijke momenten, maar niet meer om ‘gewoon’ lekker te komen eten’, is de ervaring van Blok.