Jan Gaastra (ex-Koriander*) doet zijn restaurant over aan jong stel

Jan Gaastra (ex-Koriander*) doet zijn restaurant over aan jong stel

Jan en Corry Gaastra, vooral bekend van voormalig sterrestaurant Koriander in Drachten, hebben drie jaar na de opening hun restaurant Bisque verkocht aan het jonge ondernemersstel Niels Schievink en Sabrina Mans, voor wie dit hun eerste eigen restaurant is.

Jan en Corry Gaastra hadden jarenlang restaurant Koriander* in Drachten, wat ze in 2019 verkochten om vervolgens in 2020 Bisque te openen in Groningen. Het was niet direct het plan om na de verkoop van Koriander weer een restaurant te starten, maar het pand kwam op hun pad. De roerige coronajaren maakten het echter niet makkelijk en dus heeft het echtpaar restaurant Bisque verkocht.

Corry en Jan Gaastra.
Corry en Jan Gaastra.

De kopers zijn een jong ondernemersstel, Niels Schievink (1996) en Sabrina Mans (1990), voor wie dit hun eerste eigen restaurant wordt. Beiden hebben ervaring in onder meer sterrenrestaurants, als laatste werkten ze beiden in De Lindenhof** in Giethoorn.

Schievink werkte eerder ook bij de Loohoeve* in Schoonloo en volgde zijn koksopleiding aan ROC Friese Poort, waar hij in het laatste leerjaar aan talentenklas Emergo deelnam. Mans werkte vóór De Lindenhof bij Hotel New York in Rotterdam en heeft opleidingen tot Gastronoom - Sommelier aan de Academie voor Gastronomie en tot Liquorist aan de Wijnacademie.

Dromen van een eigen zaak

‘Het was altijd al een droom een eigen restaurant te hebben', zegt Schievink over de overname, per begin februari. We spreken de chef op de dag na de eerste avond dat ze gasten ontvingen in wat nu hún restaurant is.

Sabrina Mans, sommelier van Bisque.
Sabrina Mans, sommelier van Bisque.

‘Ik ken Jan uit de horeca, ik kom uit deze regio. Toen we hoorden dat ze iemand zochten om de zaak aan te verkopen, zijn we gaan praten. De eerste gesprekken waren rond de zomer, en Sabrina is hier toen als sommelier gaan werken om de zaak te leren kennen. Per 1 februari hebben we Bisque overgenomen en op 14 februari waren we voor het eerst open.’

In de jaren dat Bisque open is, maakten al eerder mensen de overstap vanuit de Loohoeve* of De Lindenhof. Vanaf de opening werkte chef Thomas Beekhuis er, die in 2021 vertrok naar Merckt in Groningen. Als vervanger haalde Gaastra toen Fokke Wiersma binnen, een van de twee keukenchefs van De Lindenhof**.

Aan het concept van Bisque veranderen Schievink en Mans voor nu niets. ‘Op de langere termijn willen we het wel meer van ons laten zijn. De pure keuken van De Lindenhof, met niet te veel elementen op het bord, paste wel bij mij. Dat ga je terugzien op onze kaart. En ik zou wel meer à la carte willen. Ik ben heel klassiek geschoold, dus ik wil dat gasten een tournedos Rossini of een goede kreeftensoep kunnen bestellen.’