Hotel en restaurant van designer Piet Hein Eek failliet

Hotel en restaurant van designer Piet Hein Eek failliet

Het restaurant en hotel van ontwerper Piet Hein Eek op Strijp-R in Eindhoven is failliet. De designer heeft zelf faillissement aangevraagd. De in coronatijd opgebouwde schuld in combinatie met personeelstekort hebben het bedrijf de das omgedaan. Dit faillissement heeft geen gevolgen voor Eeks designstudio.

De bekende Eindhovense designer opende in 2021 een restaurant en een hotel met 13 door verschillende kunstenaars ingerichte kamers in een oud fabriekspand op het voormalige Philipsterrein Strijp-S. In datzelfde pand huist ook het atelier en kantoor van zijn ontwerpstudio. Anderhalf jaar later is het horecabedrijf van Piet Hein Eek failliet.

De designer heeft zelf faillissement aangevraagd voor het hotel en restaurant, wat geen gevolgen heeft voor zijn designbureau. Vooral de belastingschuld die het restaurant heeft opgebouwd in coronatijd heeft het horecabedrijf de das omgedaan. Ook moest het restaurant bijna een jaar zonder chef-kok draaien. Vanwege de personeelstekorten lukte het niet die te vinden. 

Hotel en restaurant in zelfde bv 

Het hotel draaide goed, maar onvoldoende om die schuld weg te poetsen. Hotel en restaurant vielen onder dezelfde bv. Was dat gescheiden geweest dan had het hotel kunnen blijven bestaan. Nu verliezen 30 mensen hun baan. Leveranciers ondervinden geen nadeel van het faillissement, die zijn altijd netjes betaald, zegt Eek in het Eindhovens Dagblad

Ook legt hij tegen die krant uit waarom hij nu heeft gekozen voor het zelf aanvragen van het failissement. ‘Er zit ontzettend veel geld van onszelf in. Het risico bestond dat de horeca de rest van het bedrijf mee het ravijn in zou trekken', zegt Eek, doelend op zijn designstudio. 

Design en kunst als onderdeel van de hotelkamer, zoals hier bij Hotel Piet Hein Eek in Eindhoven
Design en kunst als onderdeel van de hotelkamer, zoals hier bij Hotel Piet Hein Eek in Eindhoven

Ondanks dat het horecabedrijf van Piet Hein Eek failliet is, blijven het restaurant en hotel nog open. De curator zoekt intussen naar een nieuwe exploitant. ‘Als je het concept op deze locatie alsnog wilt realiseren, moet iemand anders het doen. Anders sluiten de deuren voorgoed', zegt hij. 

Hergebruik van materialen 

Piet Hein Eek is als designer vooral bekend van het hergebruik van materialen in zijn ontwerp. Hij was een van de eersten die meubels timmerde van verschillende planken waar nog een rest verf op zat. Dat kreeg sindsdien veelvuldig navolging. 

Voordat hij zijn eigen hotel opende, was hij al eerder verantwoordelijk voor het design van hotels. Zo tekende hij onder meer de vestiging van Motel One bij het Amsterdamse Waterlooplein.